Annonse
forn__yd_franz_.jpg

Hvordan lede narsissister?

Målinger viser at det er flere narsissister i USA enn tidligere, skriver Myra White fra Harvard University i et innlegg hos Management Issues.

Begrepet narsissisme stammer fra den greske myten om vakre Narkissos som så sitt eget speilbilde i vannet og ble så forelsket i seg selv at han ble dømt til å dø. I det daglige brukes ordet narsissisme ofte om selvopptatthet, mens man i psykologien - ifølge Store norske leksikon - snakker om en tilleggsdimensjon der personer nyter og beundrer seg selv.

Narsissister kan ha urealistiske tanker om hva de kan få til, og kan også mene at de i all sin fortreffelighet fortjener spesialbehandling. Hvilket kan skape problemer på arbeidsplassen.

Er du oppmerksom på faresignalene, kan du oppdage en narsissist allerede i rekrutteringsfasen, og la være å ansette ham eller henne, skriver Myra White. Er vedkommende først ansatt, har du en større utfordring som leder. White gir i artikkelen sin råd om hvordan du kan lede narsissister. Dette er tre av dem:

* Vis til egen status.
Narsissister liker å bli assosiert med mennesker med høy status. Hold en viss distanse og forlang respekt for din posisjon. Vis at du har kommuniserer med toppledelsen og få fram at handlingene dine støttes av topplederne.

* Sett sammen team med omhu.
Narsissister er vanligvis ikke gode lagspillere. En av årsakene er at det er få personer de ser som sine likeverdige. Hvis du må ha dem med i et team, plasser dem sammen med folk de beundrer på grunn av statusen.

* Hold deg til reglene.
Narsissister vil sannsynligvis be om spesielle tjenester og be deg om å omgå reglene for dem. Sørg for at du ikke fastner i alle deres krav.

Annonse
Annonse