liv_signe_navar.jpg

Klare Sp-føringer til regjeringen om sykehus og landbruk

Publisert: 21. mars 2011 kl 08.39
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

Landsmøtet gjør det også klart at regjeringen må sørge for å løfte inntektene i landbruket og bevilge mer penger til veier.

Partileder Liv Signe Navarsete vil overfor NTB ikke karakterisere signalene som noe ultimatum, men mener kravene er sterke føringer for hva som bør gjøres for å komme Sp i møte. Hun mener partiledelsen har fått et klart mandat fra landsmøtet.

– Det er viktig når vi skal inn i krevende forhandlinger med Ap og SV. Landsmøtet har lagt sterke føringer som gir uttrykk for utålmodighet i partiet. De sterkeste føringene er knyttet til sykehus og landbruk, sier Navarsete.

Kravene

Sps landsmøte legger til grunn at alle skal ha et likeverdig helsetilbud med nærhet til akutt- og fødetilbud som en trygg ramme for bosetning og utvikling i hele landet. I et vedtak forutsettes det at lokalsykehus som hovedregel skal ha indremedisin, kirurgi, anestesi og støttefunksjoner innen røntgen, samt et føde- og barseltilbud 24 timer i døgnet sju dager i uka.

Partiet vil ha et inntektsløft i landbruket. Landsmøtet krever at årets jordbruksoppgjør og den kommende landbruksmeldingen blir starten på et inntektsløft.

– Kravene til landbrukspolitikken er tydeliggjort og skjerpet, påpeker Navarsete.

Saken fortsetter under annonsen

Landsmøtet krever også at det på neste års statsbudsjett bevilges minst 1 milliard kroner mer til vedlikehold og at fylkesveiene oppgraderes til å tåle minst 10 tonn akseltrykk.

Oljedebatt

Landsmøtet viste også at partiet ikke er 100 prosent samstemt når det gjelder oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. På landsmøtet var det talere som gikk inn for at områdene burde konsekvensutredes med sikte på virksomhet, mens andre gikk inn for vern.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe åpnet for et vedtak om konsekvensutredning på Sps neste landsmøte om to år. Partileder Liv Signe Navarsete slår fast overfor NTB at partiets politikk ligger fast i denne stortingsperioden.

– Et godt møte

– Dagen i morgen skal bli vår beste dag, siterte Navarsete Erik Bye da hun avsluttet landsmøtet.

– Møtet har konsolidert partiet på en god måte. Det har spleiset oss sammen etter en vanskelig periode. Jeg tror medlemmene har fått den gløden som skal til for å gjøre en god jobb i valgkampen, sier Navarsete til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Hun er særlig fornøyd med at landsmøtet har gått mer i dybden enn tidligere når det gjelder eldreomsorg og skolepolitikk.

Navarsete trekker fram understrekningen av valgfrihet i eldreomsorgen og vedtaket om målrettet kontantstøtte til ettåringer.

Partilederen mener at landsmøtet har klart å få fram den ideologiske forskjellen mellom Sp og de to andre regjeringspartiene.

– Vi er for valgfrihet og legger mindre vekt på staten som den gode mor, sier Navarsete. (©NTB)