Annonse
petter_stordale.jpg

Lei sytende milliardærer

Hotellkongen Petter Stordalen er verd 9,2 milliarder kroner, men han er i følge Klassekampen ikke som andre milliardærer i Norge. For han betaler sin skatt med glede. Nå har han sett seg lei at hans milliardærkolleger syter og klager, og flagger ut til skatteparadiser.
 
– Flytter du til et skatteparadis, jukser du. Det er ikke ulovlig, men jeg kaller det juks. Skatt handler om å ta samfunnsansvar. Velger du å flytte til skatteparadiser, mister du både troverdighet og forståelsen av hva som er viktig for et samfunn, sier Stordalen til Klassekampens journalist Mimir Kristjánsson.
 
Kristjánsson kommer i dag ut med boka ”De superrike” på Manifest forlag. Han har skrevet om milliardærene i Norge, og dem er det mer enn fire ganger så mange av i år som for fire år siden. Gapet mellom fattig og rik blir større, fordi de rikeste blir rikere. Kristjánsson mener at de rikeste bør ta et ansvar for fellesskapet, og betale skatt etter evne. I boka holder han fram at milliardærer flest syter og klager over skatter og avgifter.
 
Stordalen går mot strømmen. Han mener at milliardærer heller må engasjere seg demokratisk, enn å klage og flytte.
 
– Det er ikke alle beslutninger i norsk politikk som ville fått min stemme. Men det er nå en gang slik i et demokrati som vårt at vi har mulighet til å endre samfunnet i den retningen vi ønsker. Er du misfornøyd med noe, må du engasjere deg, og forsøke å endre det, ikke flytte ut, sier Stordalen til alle rikingene.

Annonse
Annonse