Annonse
sint_rasende_hi.jpg

– «Mobbeofre» er hårsåre

– Jeg pleier å si at en av hundre er slemme. Det er ikke det store problemet. Problemet er at 99 av 100 personer ikke har lært å ta vare på seg selv.

Det sier psykolog Jan Atle Andersen til bt.no. Ord har bare den makt som mottakeren gir dem, mener han. Derfor må vi lære oss å håndtere sårende og kritiske bemerkninger på en annen måte.

– Vi er blitt fostret opp til å tro at ord kan såre. Vi må lære at ord ikke er farlige. De kan ikke såre, knuse, stikke eller drepe, sier Andersen.

Han har jobbet med å løse konflikter på arbeidsplasser siden 1984, og selv om han ikke benekter at mobbing kan forekomme, mener han det er en sjeldenhet.

– Min erfaring er at mobbing på arbeidsplassen er en myte. Etter over 25 år i bransjen er det utrolig sjeldent jeg har sett psykopatiske ledere som skjeller ut sine ansatte. Derimot har jeg sett ganske mange ansatte som har rottet seg sammen og skreket til sine sjefer, hevder Andersen.

– Problemet er at folk «føler» for mye i øst og vest. Hvem som helst kan bli anklaget for mobbing, det er nok om noen føler seg mobbet, sier Andersen til bt.no.

Les også:

Stangeland bekrefter mobbing på Stortinget

KrF vil ha mobbeombud

Annonse
Annonse