Annonse
nortura.jpg
Slik lages maten vår. Nortura er en industribedrift hvor de fleste jobber i en fabrikkhall og ikke ved en datamaskin. Det stilte egne krav til hvordan informasjonen skulle formidles.

Nortura tok tyren ved hornene

Resepten er åpen og ærlig kommunikasjon med alle de involverte. Dette forutsetter selvfølgelig at bedriften står ovenfor en reell krise slik at ingen kan beskylde ledelse eller eiere for å ha skjulte agendaer, men akkurat det følte sjefene i Nortura seg rimelig sikre på da de for to år siden konkluderte med at det måtte skjæres til beinet.

Nyttårskrise

Etter et 2008 hvor kjøttsamvirket med nød og neppe hadde gått med et minimalt overskudd, kom tegnene på en akutt forverring straks nyttårsrakettene hadde sluknet i januar 2009.

– Vi kan datofeste krisen vår til uke tre sier Sundqvist.

– Da lanserte Rema sin eget merkevare på kjøtt, noe vi fort skjønte de andre kjedene ville følge opp. Samtidig var vi fortsatt midt oppe i en finanskrise. Det var åpenbart at vi ville få seriøse problemer, slår hun fast.

Ledelsen i Nortura brukte tiden frem til mai på å analysere hvordan situasjonen var og hvordan den burde håndteres. Gjennomgangen viste at veien ut av elendigheten måtte gå gjennom kutt i milliardklassen og en avvikling av en tredel av arbeidsplassene. Dette i et konsern med virksomhet i 37 norske kommuner, basert på en landbruksnæring som av åpenbare grunner er etablert på mange små steder der de alternative arbeidsmulighetene er begrensede.

Først med det verste

– En brutal endringsprosess var uunngåelig. Vi måtte svelge noen kameler og slakte noen hellige kuer, og vi måtte få alle til å skjønne at vi ikke ropte ulv i utide, sier Nina Sundqvist.

Hun kunne godt føyd til at det ikke er mulig å lage omelett uten å knuse egg. Som kommunikasjonsdirektør i en virksomhet som ble til etter en sammenslåing mellom kjøttprodusenten Gilde og eggprodusenten Prior, er hun vant til å omgås bransjerelaterte språkblomster. Norturas internblad, i parentes bemerket, heter Egg & Bacon.

– Det viktigste var imidlertid ikke de språklige morsomhetene, men at vi måtte være tydelige. Dessuten la vi en strategi med vekt på å være først.

Ansatte og eiere skulle få de dårlige nyhetene av ledelsen i selskapet før de fikk dem fra noen andre.

En ting er at det ligger mye god folkeskikk i å være ærlig overfor sine ansatte. Et annet sterkt motiv var ønsket om å unngå en omdømmeskadelig krig omkring enkeltbedrifter og lokale arbeidsplasser.

– Du kan ikke legge fram elendige tall og annonsere tap av arbeidsplasser uten å få medieomtale. Vi visste det ville komme en storm, men ved å legge premissene selv og ved å gjøre ledelsen tilgjengelig for ansatte som ville ha svar på alle de ubehagelige spørsmålene, håpet vi å unngå for mange konflikter. Vi ville for all del slippe situasjoner hvor bønder, politikere og tillitsvalgte laget lokale aksjoner til fordel for nettopp sin fabrikk, og hvor media ble brukt til å forsøke å stanse beslutninger som var forretningsmessig helt nødvendige. Dette var under tre måneder før et stortingsvalg, og det finnes politikere som har lav terskel for å kaste seg på det de tror kan være populære lokale saker.

Dette er et utdrag. Hele saken kan kjøpes i PDF-format hos Buyandread.

 

Dette er Nortura
Annonse

Dette er Nortura
Annonse