haugesund_ordf_.jpg

Ordførerlivet etter Terra-skandalen

Publisert: 28. januar 2011 kl 10.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

27. november 2007 startet det. Da ringte mobiltelefonen. I bilen sin, på en rasteplass ved Røldal, fikk Steen jr. beskjeden som skulle snu opp ned på tilværelsen hans. Haugesund kommune hadde tapt nesten halvparten av sin investering på 240 millioner kroner. TERRA-saken var født. En lun medgangsbris ble til full orkan på få sekunder.

Det er gått noen år siden den skjebnesvangre kvelden i bilen. Skjegget har fått et tydelig stenk av grått, og manken er blitt merkbart tynnere. TERRA-saken har gjort ordføreren eldre på flere måter. Fremdeles ser vi likevel det skøyeraktige glimtet i øynene og smilet som han er så kjent for i vestlandsbyen midt mellom Stavanger og Bergen.

I flere år har TERRA-saken ridd kommunen som en mare. Hver eneste stein er snudd for å unngå at noe lignende skal kunne skje igjen. Gjennom det hele står han fremdeles fast ved roret. Klar for fire nye år i ordførerstolen om byens befolkning lar han få lov. Alt tyder på at det vil skje. I film- og sildabyen synes Petter Steen uangripelig. På en meningsmåling i september sa 57 prosent av Haugesunds befolkning at de ønsket at han fortsatte som ordfører. Selv etter 113 millioner tapte kroner og en totalslakt fra et samlet pressekorps. Hvordan er det mulig?

– Vi ble forledet. Bystyret i Haugesund vedtok aldri å investere flere hundre millioner kroner i høyrisikoobligasjoner.

Petter Steen jr. kikker over brillene sine. Fast i blikket. Den eksterne granskingen som ordføreren selv satte i gang etter skandalen sier det samme. Administrasjonen gikk utenfor sine fullmakter fra Bystyret, samtidig som de ble grundig lurt av eksterne økonomiske rådgivere fra TERRA Securities.

Ordføreren er ikke imponert over den kommunale kontrollen som ble gjort rundt obligasjonsinvesteringene, og medgir at det sviktet på flere plan i kommunen i forbindelse med kjøpet:

– Men det blir feil å hevde at dette var mitt ansvar å følge opp. Det er bystyret som fatter vedtak og revisjonen som skal kontrollere slike kjøp. Jeg var, og er fremdeles, sterkt kritisk til at dette ikke ble fanget opp av revisjonen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Kommunen gjort flere konkrete grep for å hindre at noe lignende skal skje igjen:

– Rutiner er blitt strammet skikkelig opp, finansreglementet er revidert og rapporteringen har blitt kraftig styrket. Det viktigste er nok likevel at vi har gått over fra kommunal revisjon til revisjon fra et privat firma. De besitter en helt annen, og mye bedre kompetanse på sitt felt. Samarbeidet mellom revisjonen og kontrollutvalget er sterkt, og kontrollutvalget er mye mer aktivt i sitt arbeid, sier Steen jr.

En enorm belastning

Ordføreren er alvorlig når han snakker om saken som rystet hele Norge. Han blir mer stille når vi går ut av sakens harde fakta og inn på det personlige. TERRA-saken har satt dype spor i sjelen.

– Det var et helt ekstremt mediapress og et voldsomt personkjør. Jeg var så sliten at jeg knapt var oppreist, men jeg var aldri inne på tanken å trekke inn årene. Det går faktisk ikke an heller. Ordførervervet kan ikke stilles til disposisjon, forteller Steen.

Saken var en enorm belastning, ikke bare for han personlig, men for hele familien. Hans kone, Mette Brinchmann, fortalte i et portrettintervju med TV Haugaland i fjor høst om påkjenningen ved å se sin mann så sluttkjørt at han kastet opp igjen frokosten sin daglig. En mann som plutselig ikke var til stede i familielivet. Store søvnproblemer. Minimalt med tid sammen. Petter Steen selv er svært ydmyk når det gjelder det familien hans fikk gjennomgå:

Familien er og blir det viktigste for meg. Uten Mette og jentene er jeg ingenting, og hadde jeg ikke hatt deres støtte den gangen, ville jeg ikke klart å komme meg gjennom det. I tillegg til det, så må jeg også si at støtten ute på gata blant folk flest var forbausende stor. På min første tur gjennom Haraldsgata etter saken kom ut i media kom en av byens rusmisbrukere bort til meg og ga meg en bjørneklem. Det var et gripende øyeblikk jeg aldri vil glemme, forteller Petter.

Saken fortsetter under annonsen

Følelsesmenneske

I den politiske virkeligheten skal det langt mindre ting til enn en TERRA-sak for å vippe en ordfører ut av stolen. I Petter Steens tilfelle synes det å være motsatt. Han blir litt brydd av å snakke om sin egen popularitet:

– Jeg er vel ikke rette mann til å svare på det, men jeg tror jeg har fått til det å være en ordfører for alle i byen. Jeg har et klart prinsipp om at det skal være like lett for en rusmisbruker å få meg i tale som en administrerende direktør. I tillegg ser jeg ikke bort fra at det å være åpen og ærlig, og det å framstå som en ordfører med omtanke og ekte følelser er noe folk setter pris på. Jeg tør å være meg selv, men er samtidig opptatt av å være handlekraftig og representativ.

Ute blant folk flest i Haugesund dukker ordet følelsesmenneske ofte opp når en snakker om ordføreren. Selv tror han akkurat det er hans sterkeste, men også hans svakeste side:

– En trenger empati og omtanke for andre i en slik posisjon som dette, samtidig gjør det meg veldig sårbar. Jeg blir lett rørt, og tar til tårene av alt mulig. Når jeg opplever noe flott. Når jeg hører bysangen. Når FK Haugesund vinner en viktig kamp.

Dette er et utdrag. Hele saken kan kjøpes i PDF-format hos Buyandread.

 

Saken fortsetter under annonsen
factbox_106
søn 20.02.2022 23:47
Personalia