guernsey__steve.jpg
Her, i skatteparadiset Guernsey, har det statlige investeringsselskapet Argentum investert.

Statlig selskap satser i skatteparadiser

Publisert: 25. januar 2011 kl 08.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Til sammen utgjør investeringene 2,4 milliarder kroner. Dette kommer i konflikt med at Norge offisielt kjemper mot skatteparadiser, skriver VG.

– Det er helt ukjent for Stortinget at statlige fond som Argentum og oljefondet skal plassere penger via skatteparadiser. Jeg er veldig fortørnet over at slikt kan skje, og vil kreve at vi finner hvem som er ansvarlig og hvem som har gitt klarsignal til en slik praksis, sier Sps finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen.

Han får støtte både fra SVs Alf Holmelid og Frps Christian Tybring-Gjedde.

Argentum forvalter nærmere 6,5 milliarder kroner, og staten har alene skutt inn 4,6 milliarder kroner i investeringsselskapet siden starten i 2001.

Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum mener selskapet må velge mellom kommersiell troverdighet og politisk korrekthet.

– Vi velger kommersiell troverdighet. Gjør vi ikke det, vil ikke Argentum fungere, sier han.

Selv om flere naboland har vedtatt at det ikke skal være anledning til å bruke slike skatteparadiser i statlige investeringsselskap, sier statssekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet at de ikke har avgjort om de vil begrense bruken av skatteparadiser. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen