Annonse
henrik_asheim__.jpg

Vil gi mer makt til lederne

Han mener det er på tide å liberalisere norsk arbeidsmiljølov, hvis regler fungerer som en mur mellom arbeidslivet og dem som står utenfor, og at dette spesielt rammer ungdom, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi mener terskelen for å si opp noen er for høy, ved at oppsigelser må ha klare begrunnelser i økonomien. Hvis vi skal gjøre det lettere å ansette, må vi også gjøre det lettere å si opp folk, sier Asheim.

I forhold til fri lønnsdannelse mener Asheim at NHO og LO kan fortsette med sentrale forhandlinger, men at resultatet av slike bare skal være retningsgivende for bedriftene.

– Det er 50 år siden norsk fagbevegelse kjempet seg vekk fra at trynefaktoren skulle bestemme hvem som skal ha jobb. Det er det systemet Unge Høyre nå vil ha tilbake. Dette er høyreliberalismens ekte ansikt, sier Arbeiderpartiets parlamentariske nestleder Martin Kolberg.

Også fra eget hold møter Asheim motstand.

– Verken svekkelse av oppsigelsesvernet for vanlige folk eller svekking av de sentrale lønnsforhandlingenes betydning er Høyres politikk, og kommer heller ikke til å bli det, sier Høyres arbeidspolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen.

Annonse
Annonse