Annonse
steve_jobs__wik.jpg

Den innovative lederen

- Steve Jobs var ingen positiv fyr, men en innovativ leder med suksess. Innovasjon er å skape verdi, sier forsker Martin Kruse ved Institutt for Fremtidsforskning i København (IFF) til DN.no

Fredag var Kruse i Oslo for å snakke til arbeidsgiverorganisasjonen Virkes medlemmer om IFFs nye rapport "Innovasjon og ledelse". I rapporten fremheves det  at kreativitet og innovasjon er helt avgjørende for fremtidens bedrifter.

 - Fra å være et relativt begrenset begrep, har "innovasjon" utviklet seg til å idag omhandle en hvilken som helst prosess som skaper verdi.. Det holder imidlertid ikke å si at "vi skal bli best på markedet" for å være innovative, utdyper Kruse.

Fokus på medarbeiderne

- Forskningen viser først og fremst at gode ledere har et medarbeiderfokus, altså et fokus på skape de riktige vilkår for den enkelte medarbeider. Den konklusjonen tror jeg er veldig viktig, sier Kruse

For å kunne skape innovative bedrifter, er det Ifølge fremtidsforskeren vesentlig  å finne de rette menneskene til jobben. Dette er mennesker som virkelig vil være der de er og som brenner for det de gjør.

- Vi blir ikke virkelig lykkelige blir før vi føler at det vi gjør gir mening. Det skal ledere sørge for, sier Kruse til.

 Den harde lederen

Kruse understreker samtidig at de mest innovative lederne ikke nødvendigvis passer inn i denne beskrivelsen. Innovasjon kan i noen tilfeller også kan bety å sette hardt mot hardt, hevder han.

- For eksempel var Steve Jobs ingen positiv fyr, men han var en innovativ leder. På Noma i København, som er kåret til én av verdens beste restauranter, var det ramaskrik fordi sjefen skriker til medarbeiderne. Dette er ledere som er sinnsykt oppslukt i det de gjør, har høye standarder og ikke går på kompromiss med prinsipper.

- De har en veldig hard lederstil og stiller sinnsykt store krav til medarbeiderne. De er de beste innovative lederne vi ser.

Annonse
Annonse