Ikke bare Obama: 20 viktige valg i 2012

Publisert: 8. januar 2012 kl 16.50
Oppdatert: 22. januar 2014 kl 11.52

Hvis 2011 var året da regjeringer ble styrtet i gatene, kan 2012 bli året da de politiske endringene skjer ved valgurnene. Følgende 20 valg kan ha direkte innvirkning på hverdagen til alle verdens innbyggere:

USA

Type valg: President

Når: 6. november

Status nå: Mitt Romney gjorde det svært bra under det første republikanske nominasjonsvalget i staten Iowa tirsdag, men vant med knappest mulig margin (8 stemmer!) til overraskelsesmannen Rick Santorum. Dermed er kampen om «The Oval Office» i Det hvite hus i gang for alvor (se figur 1). President Barack Obamas oppslutning er på oppadgående, men fortsatt lavtliggende, rundt 40 prosent, og den skjøre, amerikanske økonomien er fortsatt den desidert viktigste saken for velgerne, selv om verdispørsmål og hva som skal til for «å lede den frie verden» også spiller inn.  

Kina

Type valg: Kommunistpartiets 18. partikongress

Saken fortsetter under annonsen

Når: Oktober

Status nå: I høst vil Kina velge sine nye herskere for det neste tiåret, i en prosess som riktignok foregår mer på bakrommet enn i åpent lende. Hvilken rekkefølge ledere marsjerer inn på scenen under det Kommunistpartiets kongress, vil vise deres rang i den nye regjeringen. Xi Jinping vil nesten helt sikkert erstatte partisekretær og president Hu Jintao, og mange mener Li Keqiang vil etterfølge statsminister Wen Jiabao. De nye lederne vil møte en økonomi i nærmest ukontrollerbar vekst, tegn på sosial uro i ulike regioner og på internett, et nytt regime i Nord-Korea, og territoriale og ressursmessige tvister med andre asiatiske land og ikke minst med USA. Også i Hong Kong er det valg – 25. mars.

Russland

Type valg: President

Når: 4. mars

Status nå: Vladimir Putins beslutning i september i fjor, om å skyve Dmitri Medvedev til side og søke en tredje seksårsperiode som president etter en periode som statsminister, kom ikke som noe sjokk på verden. Mer overraskende var masseprotestene som brøt ut i Moskva og andre byer tre måneder senere, som fordømte påståtte misligheter under parlamentsvalget. Demonstrantene ødela mye av festen etter valgseieren for Putins parti, Forente Russland. Putin, som i presidentvalget blir utfordret av milliardær Mikhail Prokhorov, er fortsatt storfavoritt før valget i mars, men han vil sannsynligvis møte mer kritikk enn han er vant med. Ingen kan forutsi en ny, russisk revolusjon riktig ennå, men utviklingen i Russland tyder på at denne historien er ikke over.

Frankrike

Saken fortsetter under annonsen

Type valg: President, parlament

Når: President: 22. april (1. runde 1). 6. mai (2. runde).

Parlamentet: 10. juni (1. runde). 17. juni (2. runde).

Status nå: Kampen står mellom president Nicolas Sarkozy og Sosialistpartiets kandidat François Hollande, som aldri har kjempet om rikspolitiske posisjoner tidligere og som ikke hadde planer om det nå heller, før tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn gjorde seg uaktuell etter at han ble arrestert for seksuelle overgrep i New York. Ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen, sentrumskandidaten François Bayrou, tidligere statsminister Dominique de Villepin og norske Eva Joly deltar også i et valg som vil dreie seg om hvem som har det beste svaret på hvordan Frankrike kan komme seg ut av en gryende økonomiske krise. Hollande, som leder på meningsmålingene (se figur 2), har lovet å reforhandle den økonomiske avtalen europeiske ledere ble enige om under EU-toppenes krisemøte i desember. Han er også en forkjemper for at Den europeiske sentralbanken skal intervenere mer i europeisk økonomi, samt tilhenger av såkalte eurobond (se Mandag Morgen nr. 24, 2011) - tiltak Tyskland er motstander av. Med andre ord, hvem som blir Frankrikes neste president har stor betydning, ikke bare for Frankrike men for Europa som helhet, og hele det globale markedet.

Egypt

Type valg: President, parlament

Når: President (uklart)

Saken fortsetter under annonsen

Parlamentet: 3. og 4. januar (3. runde til underhuset), 29. og 30. januar (1. runde til overhuset), 14. og 15. februar (2. runde til overhuset), 4. og 5. mars (3. runde til overhuset).

Status nå: Så langt har Det muslimske brorskaps Frihets- og rettferdighetsparti og det religiøst konservative Salafi al-Nour-partiet (Salafistene) gjort det bra. Valget som sådan har generelt gått greit, men er blitt overskygget av voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker ved Tarir-plassen i Kairo. Feltmarskalk MohamedHusseinTantawi, lederen for Militærrådet, har styrt landet siden Mubarak ble kastet og han planlegger å fortsette med det selv etter at valget til Underhuset er ferdig i januar. Men etter demonstrasjonene i høst gikk Tantawi med på å fremskynde presidentvalget, som nå skal avvikles innen juli 2012.

Libya

Type valg: Parlament

Når: Juni (tentativt)

Status nå: Etter at Muammar al-Qaddafi ble styrtet har Det Libyske overgangsrådet ansvaret, og det har planlagt å gjennomføre parlamentsvalg i løpet av sommeren – i et land der innbyggerne har stått uten reelle valg eller demokratisk innflytelse de siste 40 årene.  Planen er at det midlertidige parlamentet som velges i 2012, skal utarbeide en grunnlov og deretter holde nytt parlamentsvalg i 2013.  Men overgangsrådet får sterk kritikk for ennå ikke å ha kunngjort hvordan valget skal foregå i praksis. Kritikere mener at valget dømt til å bli forsinket. 

Jemen

Saken fortsetter under annonsen

Type valg: President

Når: 21. februar

Status nå: Etter mange brutte løfter, sa endelig Jemens president Ali Abdullah Saleh seg villig å avslutte sine 33 år ved makten i forrige måned.  Nå har visepresidenten overtatt, etter ni måneder med protester som brakte Jemen til randen av borgerkrig. Landet skal avholde presidentvalg i februar, og Jemens nye leder vil arve et land fullt av korrupsjon, fattigdom og separatistiske bevegelser. 

Iran

Type valg: Parlament

Når: 2. mars

Status nå: En av de store sakene i Iran i år var maktkampen mellom Irans president Mahmoud Ahmadinejad og øverste leder Ayatollah Ali Khamenei. Årets valg - det første siden det omstridte presidentvalget i 2009, som utløste «Den grønne oppstanden» - står mellom kandidater som enten er lojale mot Khamenei eller støttespillere til Ahmadinejad. Landets reformvennlige grupper boikotter valget. Mer enn 1000 kandidater er allerede registrert, men alle må godkjennes av det konservative presteskapet før de kan velges. Til syvende og sist vil Khamenei beholde makten i Iran. Men, valget kan føre til økt politisk splittelse i landet når det gjelder graden av konfliktnivå med Vesten omkring Irans kjernefysiske program, der Khamenei senest i forrige uke truet med å gjengjelde USAs varslede økonomiske sanksjoner ved å stenge Hormuz-stredet.

Saken fortsetter under annonsen

Taiwan

Type valg: President, parlament

Når: 14. januar

Status nå: Utfallet av dette valget kan ha stor betydning for Taiwans forhold til Kina, som fortsatt hevder suverenitet over øya, selv om Taiwan har styrt seg selv siden 1949. President Ma Ying-jeou, som har åpnet opp kontakten med Kina og forhandlet frem en bilateral handelsavtale med Beijing, vil sannsynligvis fortsette denne diplomatiske tilnærmingen hvis han vinner igjen. Men hvis Det progressive demokratiske partiets mer nasjonalistiske kandidat, Tsai Ing-wen, vinner, kan det skape økt spenning. 

Sør-Korea

Type valg: President, parlament

Når: President: 19. desember

Parlament: 11. april

Status nå: Sør-Koreas president- og parlamentsvalg kommer i samme år for første gang siden 1992, der inntektsforskjeller og den politiske overgangen i Nord-Korea etter Kim Jong Ils død vil dominere det travle valgåret, der presidenten uansett skal gå av. Hvis den venstreorienterte opposisjonen vinner, kan Sør-Korea mildne sin politikk mot sin nabo i nord. Park Geun-hye fra det regjerende partiet satser imidlertid sterkt på å bli Sør-Koreas første kvinnelige president.

Mexico

Type valg: President

Når: 1. juli

Status nå: Misnøyen er sterk mot president Felipe Calderós krig mot narkotikakartellene - som har krevd rundt 45.000 liv siden 2006. Årets valg kan bane vei for det venstreorienterte partiet PRI, som styrte landet i store deler av det 20. århundre. Mexicos narkotikarelaterte vold er grunnleggende politisk i sin natur, og valget i både 2006 og 2010 ble preget av trusler, vold og politiske drap. 

Venezuela

Type valg: President

Når: 7. oktober

Status nå: Landets styrkede opposisjon øyner nå en mulighet til å velte en kreftrammet Hugo Chávez, fra tronen. Likevel viste meningsmålinger i begynnelsen av desember at Chávez leder over Henrique Capriles Radonski, dagens favoritt til å vinne opposisjonens primærvalg i februar. Dersom Chávez – en nær alliert av Cuba og Latin-Amerikas ledende motstander av USA – skulle tape, vil det ha stor innvirkning på regionen.

Zimbabwe

Type valg: President, parlament

Når: Uklart

Status nå: President Robert Mugabe har varslet valg i løpet av 2012 for å erstatte den todelte maktfordelingen i landet.  som ble etablert etter det bitre valget i 2009, som endte med at Mugabe delte makten med lederen for Partiet for demokratisk endring, Morgan Tsvangirai, som nå er statsminister. Men det er uklart om og når valget vil skje. 

Kenya

Type valg: Parlament, President

Når: 14. august

Status nå: Etter 2007s blodige konflikter mellom sittende Mwai Kibaki og opposisjonsleder Raila Odinga, klarte Kenya å dempe den etniske volden ved å danne en koalisjonsregjering. Men en todelt maktfordeling har ikke fungert så bra, og en folkeavstemning i august i fjor bestemte at det nå skal velges én regjering.  

Senegal

Type valg: President, parlament

Når: President: 26. februar, parlament: Juni 

Status nå: I juli i fjor endret Senegals aldrende president Abdoulaye Wade landets grunnlov slik at han kunne velges for en tredje periode. Planen hans er, ifølge kritikere, å overføre makten til sin sønn Karim Wade, som allerede sitter i regjeringen.  Endringene har ført til uro i landet. En som ønsker å utfordre Wade-klanen er den verdenskjente artisten Youssou N´Dour.

Madagaskar

Type valg: President, parlament

Når: Mars (tentativt) 

Status nå: For to år siden ble selvutnevnt president Marc Ravalomanana avsatt og midlertidig leder Andry Rajoelina lovte da folkeavstemning og valg som aldri ble realisert. I 2011 lanserte åtte politiske partier et nytt forsøk på å danne en regjering ved å annonsere en plan for å holde valg i mars i år. Men koalisjonen har ikke maktet utarbeidet et valgsystem eller en konkret tidsplan. 

Ukraina

Type valg: Parlament

Når: 28. oktober

Status nå: Ukrainsk politikk har vært i kaos helt siden 2004, da opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko ble forgiftet med dioksin. Orange Revolusjonens dronning og tidligere statsminister Yulia Tymoshenko, som anklaget Ukrainas president Viktor Janukovitsj for bedrageri da hun stilte opp mot ham i presidentvalget 2010, er nylig dømt til sju års fengsel for korrupsjon - hun skal angivelig ha betalt en for høy pris til Russland for naturgass. Hvorvidt hun vil være i stand til å drive valgkamp for sitt parti Moderlandet fra fangenskap gjenstår å se.

Kasakhstan

Type valg: Parlament

Når: 25. januar

Status nå: Med utgangspunkt i at president Nursultan Nazarbayev fikk en ny femårsperiode som president i april i med 95,5 prosent av stemmene, og at hans parti Nur Otan, vant alle setene i parlamentet i 2007, kan man ikke forvente at valget i Kasakhstan vil bety mye. Men sammenstøt mellom politi og demonstranter i desember har gjort det kommende valget mer interessant. 

Moldova

Type valg: President

Når: 15. januar

Status nå: Moldova har vært uten president i mer enn to år, og det er fortsatt ikke reelle kandidater til det fattige, østeuropeiske landets presidentvalg som parlamentet skal foreta om kun få dager. Den eneste kandidaten, parlamentets leder og midlertidig president Marian Lupu, trakk seg i desember. Den politiske lammelsen hindrer Moldovas utvikling. 

Albania

Type valg: President

Når: 23. juli

Status nå: I 2009 inngikk Det demokratiske partiet en koalisjon med Sosialistpartiet. Albania er fortsatt rangert som et av de fattigste landene i Europa, og de to siste årene har vært preget av politisk uro og påstander om svindel og valgfusk.  Den politiske uroen har blokkert Albanias håp om EU-medlemskap. 

Kilder: Foreign Policy, Der Spiegel, Dagsavisen, BBC, Wikipedia.