Annonse
158029_1563855.jpg

Klimameldingen utsatt igjen

Opposisjonen reagerer sterkt på at regjeringspartiene tilsynelatende ikke klarer å bli enige seg imellom om innholdet i klimameldingen, ifølge TV 2. Meldingen, som følger opp det historiske klimaforliket i Stortinget, er allerede blitt utsatt flere ganger.

– Må vi vente lenger nå, er det snart ikke mulig å nå de målene vi har satt oss, sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H).

Venstreleder Trine Skei Grande varsler at hun vil legge fram en egen klimamelding for Stortinget «for å få fortgang» i klimapolitikken.

– Da kan folk stemme for den politikken de støtter, sier hun.

– Delte meninger

Erik Solheim sier det ikke er noen hemmelighet at det er «delte meninger i det politiske systemet» om hva slags politikk regjeringen skal fylle klimameldingen med.

– Dette tar lang tid fordi det omfatter alle sider av det norske samfunnet, fra enkeltmenneskers bruk av privat bil, til olje-, industri- og samferdselspolitikk i flere tiår framover, sier han.

Natur og Ungdom mener de stadige utsettelsene gjør det vanskelig for Norge å nå de klimamålene som er satt.

– Vi kan ikke fortsette å utsette Norges klimaansvar. For hver dag som går, gjør vi det vanskeligere å nå klimamålene våre. Derfor er vi nå enda mer avhengig av at klimameldingen som kommer i juni, er ambisiøs og legger fram klare virkemidler for hvordan utslippene skal kuttes i Norge, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

– Oppløftende

Tonen hos Fremskrittspartiet er motsatt. Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen mener at de stadige utsettelsene er et tegn på at sterke krefter i regjeringen er uenig med Solheim.

– Det er egentlig oppløftende å oppleve at Solheim åpenbart møter sterk motstand internt mot den klimapolitikken han har ønsket å føre. Nå ser Frp fram til at regjeringen i stedet setter Norges klimapolitikk på ny kurs, i retning Frp sine standpunkt, sier Solvik-Olsen.

AUF-leder Eskil Pedersen frykter at utsettelsen betyr at Jens Stoltenberg og Ap igjen skal fremstå som en klimaversting, og han advarer sitt eget parti mot å bryte klimaforliket.

– Jeg henstiller så sterkt jeg kan. Vi må ha minst like ambisiøse målsettinger som i dag. En ting er at det vil være ille for klimaet hvis klimaforliket ryker, men dette handler også om Aps troverdighet. Det handler om at Ap skal være et parti for fremtiden, sier AUF-lederen til Aftenposten.

– Jeg vil gå så langt som å si at uten en ambisiøs miljøpolitikk er ikke det rødgrønne samarbeidet liv laga, advarer Pedersen. (©NTB)

 

Annonse
Annonse