Annonse
224895_.jpg

Miljøorganisasjoner bekymret for sikkerheten på norsk sokkel

Onsdag ble 326 personer evakuert fra boligplattformen Floatel Superior på Njord-feltet fordi den begynte å krenge. Natt til onsdag begynte ett av flyteelementene til plattformen å ta inn vann etter en kollisjon med et fritthengende anker.

Dette skjer under to måneder etter at Scarebo 8 i Barentshavet fikk slagside.

– Det er en bekymringsvekkende trend at det stadig oppstår uønskede hendelser på norske oljeplattformer. Rekken av flere hendelser vitner om at sikkerheten på norsk sokkel ikke er god nok, sier Ina Bjørnrå, Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, som også viser til evakueringen av Gullfaks C i 2010.

Frykter for miljø og mennesker

Organisasjonen ser med bekymring på at Petroleumstilsynet som har hovedansvar for å forvalte regelverket på sokkelen, varsler at de må bortprioritere oppgaver på grunn av manglende ressurser.

– Når sikkerheten er dårlig, er det større sannsynlighet for at det skjer ulykker som går på miljøet løs og i verste tilfelle også kan koste menneskeliv. Oljeindustrien klarer åpenbart ikke denne oppgaven selv. Det er på tide med en betydelig styrking av Petroleumstilsynets ressurser, sier Bjørnrå.

Bellona bekymret

Bellona reagerer også på onsdagens hendelse, og krever at Petroleumstilsynet gransker det som har skjedd.

– Det at et anker kan slå inn i ballasttanken på det som omtales som verdens mest moderne boligplattform er svært alvorlig og veldig uventet. Vi krever nå at Petroleumstilsynet gransker hva som er årsaken til at dette kunne skje, sier Bellona-rådgiver Karl Kristensen.

Bellona-leder Frederic Hauge mener hendelsen svekker tilliten til norsk petroleumsvirksomhet og tilsynsrutiner.

– Vi har lenge jobbet aktivt for at Petroleumstilsynet skal skjerpe sin kontrollvirksomhet på norsk sokkel. Bellona frykter at det har innarbeidet seg en dispensasjonskultur fra norske myndigheter, sier rådgiver Kristensen. (©NTB)

Annonse
Annonse