Annonse
stress_dame_job.jpg

Myter om stress

Organisasjonspsykolog Majken Matzau skriver i en artikkel hos lederweb.dk om stressmyter hun mener kan skape mer stress hos folk. Dette er tre av dem:

Den første er at du blir stresset fordi du er perfeksjonist. Matzau viser her til forskeren Alexander Perski fra Karolinska Instituttet. Han skriver i sin bok ”Stress och Sjukdom” at stress kun i sjeldne tilfeller handler om individuelle, personlige faktorer. Som regel kommer stresset som en følge av langvarig belastning. På samme måte som musarm skyldes overbelastning, skyldes stress overbelastning.

En annen myte er ifølge organisasjonspsykologen at stress er din egen skyld. Matzau et poeng at det er lite nyttig å sende en stressrammet medarbeider ut av huset for stressbehandling, for så å regne med at alt er i orden når han kommer tilbake. For å få gjort noe med probleme, må det gjerne gjøres endringer i organsiasjonen for at arbeidshverdagen blir bedre.

At du blir stresset av å jobbe for mye er en tredje myte. Det er ikke antallet timer i seg selv som er det avgjørende, mener psykologen. Årsakene til stress er mer komplekse enn som så. Det som bidrar til å stresse oss på jobben er uforutsigbarhet, manglende kompetanse, manglende innflytelse, kompleksitet og mange forandringer.

Annonse
Annonse