Annonse
184000_.jpg

– Norge har tjent mest på bistanden

Det er bladet Bistandsaktuelt som har kartlagt omfanget av norsk bistand de siste 50 årene. Totalsummen er kommet opp i 516 milliarder kroner, noe som tilsvarer et halvt statsbudsjett, skriver Vårt Land.

– Bistandspengene har gjort Norge til en viktigere aktør i internasjonal politikk, skaffet oss allierte og vært en døråpner for norsk næringsliv, sier Østerud, som er professor ved Universitetet i Oslo.

Seniorforsker Gunnar M. Sørbø ved Chr. Michelsens Institutt er uenig i at norsk næringsliv har hatt stor nytte av den norske bistanden.

– Mange land – inklusive naboland som Danmark – har vært langt mer kyniske og ivrige på å plante sine flagg og sikre kontrakter til eget næringsliv som motytelse for bistand, mener Sørbø.

Han er imidlertid enig i at Norges rykte som en humanitær fredsmakt, og som et rikt land uten stormaktsinteresser, kan ha hjulpet Norge til å få en sterkere stemme internasjonalt.

– Vår humanitære innsats kan ha bidratt til å åpne dører, sier han.

Tanzania topper listen over de 158 landene som har fått norske bistandsmidler. 25 milliarder kroner (inflasjonsjustert til 2011-kroner) har landet fått fra Norge. Deretter følger Mosambik med 15,1 milliarder og Zambia med 12,3 milliarder bistandskroner. (©NTB)

Annonse
Annonse