Annonse
153023_1449088.jpg

– Norge heller bensin på klimabålet

Bellona mener at dersom regjeringen velger å sette Havis og Skrugard i Barentshavet i produksjon, vil Norge helle bensin på klimabålet.

– Det burde ikke være vanskelig å regulere utvinningstakten med tanke på at produktene som fremstilles, gir enorme CO2-utslipp i produksjon og når de brukes opp. Det burde være mulig å se forbi den voldsomme inntjeningen som kommer på kort sikt og heller bruke fornuften, sier rådgiver på marin forvaltning i Bellona, Sigurd Enge.

Spark til ministeren

Han kommer også med et spark til olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Det er tragisk at den mest ekstreme oljepolitikeren vi har i Norge også er olje- og energiminister. Ola Borten Moe kan ikke drive Norges oljepolitikk isolert i en boble. Politikken må ses i forhold til både klimamålene Stortinget har satt seg og miljøhensyn som sådan, understreker Enge.

Ifølge rådgiveren vil antall geologer og fysisk materiell begrense norsk olje- og gassutvinning.

– Derfor vil det antakelig ikke være mulig å både restutvinne olje og gass i eksisterende felter, bygge ut Aldous og Avaldsnes i Nordsjøen, og sette i gang med ny utvinning i Barentshavet. Oljebransjen har allerede støvsugd markedet for oljegeologer og teknisk utstyr, mener han.

Sammenheng

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet reagerer på at nye oljefunn automatisk åpnes for utvinning.

– Man er nødt til å se norsk oljepolitikk i sammenheng med norsk klimapolitikk. Det kan ikke være sånn at hver gang man finner et nytt stort oljefelt, så skal det være automatikk i at de skal åpnes uten diskusjon, sier Haltbrekken til NRK.

Haltbrekken mener det var feil av regjeringen å sende ut oljemeldingen før klimameldingen.

– Det burde vært omvendt. Klimameldingen bør sette rammer for oljepolitikken, det er helt avgjørende, sier han.

Bør ligge

Miljøpartiet De grønne skriver i en pressemelding at Norge bør la det nye oljefunnet ligge, og foreslår at man tar en 20 års pause i oljeletingen på norsk sokkel.

– Dersom verden skal nå målet om to graders oppvarming, er vi nødt til å la nye funn ligge. Dette handler om å ta hensyn til kommende generasjoner, sier partiets talskvinne, Hanna E. Marcussen.

Hun mener oljen er mer verdt der den ligger.

– Oljen er mer verdt for Norge under havbunnen enn dersom vi tar den opp og investerer i et usikkert aksjemarked. Olje er en knapp ressurs, og vil bli mer verdt jo lenger vi tar vare på den, sier Marcussen. (©NTB)

 

Annonse
Annonse