Annonse
153017_1449083.jpg

Norsk klimabistand kan bidra til tvangsflytting

Prosjektet i Rufiji-deltaet i Tanzania drives med statlige norske klimapenger. Gjennom klimabistanden kanaliserer Norge 15 milliarder kroner over en femårsperiode som kompensasjon til land og urbefolkninger for å bidra til kutt i klimautslipp ved å redusere avskoging og planting av ny skog.

Nå hevder de to amerikanske forskerne Betsy A. Beyner-Farris og Thomas J. Bassets at mangroveskogprosjektet i Rufiji-deltaet bidrar til ressursran av fattige mennesker, skriver Aftenposten.

«Gjeldende planer for bøndene er at de skal plante trær på rismarkedene inntil de blir flyttet ut av deltaet. Dette vil resultere i tvangsflytting av mer enn 18.000 innbyggere i det nordlige Rufiji-deltaet», skriver de to forskerne i en fagartikkel i tidsskriftet Global Environmental Change.

Både norske myndigheter og World Wide Fund for Nature (WWF) som driver prosjektet, nekter ifølge Aftenposten for at de støtter opp om tvangsflytting.

Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge sier at de ved å samarbeide med myndighetene mener de sikrer seg makt og innflytelse, men han innrømmer også at det medfører problemer.

– Jo, vi er mellom barken og veden, og det er ekstra vanskelig i et land som Tanzania som preges av korrupsjon og nepotisme. Vi kan gjøre feil og kan kritiseres, men vi er ikke en del av dette utkastelsesopplegget, sier han. (©NTB)

Annonse
Annonse