Annonse
216107_.jpg

– Oljefondet mindre etisk under Sigbjørn Johnsen

I en rapport som legges fram torsdag foreslår Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon konkrete tiltak for å få fondet til å bli bedre til å følge sine egne etiske retningslinjer, skriver Aftenposten.

Oljefondet har strenge etiske regler for selskapene det investerer i. Arbeidet med å kontrollere at det etiske regelverket blir fulgt, utføres av et etisk råd med åtte medlemmer.

– Etikkrådets budsjett er på 11,6 millioner kroner. Det tilsvarer bare 0,4 prosent av de samlede utgiftene Norges Bank har til forvaltningen av Oljefondet. Det er som om vi har verdens strengeste straffelov, men at den håndheves av en av verdens minste politistyrker som i tillegg må be Justisdepartementet om lov før de arresterer noen, sier Changemaker-leder Ingrid Aas Borge.

Hun mener at det etiske arbeidet er blitt betydelig svekket etter at Sigbjørn Johnsen (Ap) ble finansminister i 2009.

– Etikk er redusert til å være et pent ord. Vi ser en klar tilbakegang etter at Johnsen overtok, noe som er beklagelig, sier hun.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er enig og konstaterer at ambisjonsnivået for etikkrådet har blitt senket.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at han ikke kjenner seg igjen i kritikken. (©NTB)

Annonse
Annonse