169279_.jpg

Skriftlig advarsel

Publisert: 9. mars 2012 kl 23.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Arbeidstiden hans er fra kl 08:30, men i de siste månedene har ikke kommet før nærmere kl. 09:00. Vi vurderer å gi vedkommende en skriftlig advarsel og forklare at dersom dette gjentar seg utover våren så vil vi vurdere å si ham opp. Er dette riktig måte å gjøre det på?

Svar: For sent fremmøte innebærer et brudd på arbeidsavtalen, dersom det i denne heter at arbeidstiden er fra et bestemt klokkeslett. For sent fremmøte kan innebære et brudd på arbeidsavtalen, dersom det i denne heter at arbeidstiden er fra et bestemt klokkeslett. For sent fremmøte kan dermed være en saklig oppsigelsesgrunn. I slike tilfeller burde man på forhånd ha gitt en skriftlig advarsel, selv om dette ikke et direkte vilkår etter arbeidsmiljøloven.

For at et slikt tilfelle skal kunne gir grunnlag for reaksjoner fra arbeidsgivers side må det vurderes hvorvidt den konkrete arbeidstakeren skiller seg fra de øvrige ansatte med hensyn til punktlig fremmøte. Der praksis i bedriften er slik at arbeidstiden i arbeidsavtalene ikke følges til punkt og prikke vil det ikke være saklig å la dette gå utover bare én ansatt. I slike tilfelle må bedriftsledelsen først gjøre det klart for arbeidstakerne at praksis skjerpes fra nå av.

Et annet moment i vurderingen av hvorvidt et slikt forhold kan gi grunnlag for reaksjoner er hvorvidt arbeidstakeren kan bebreides for sent-kommingen. Dersom det er problemer med kollektivtrafikken som er årsaken bør dere være varsomme med å ilegge vedkommende reaksjoner. Der slike problemer er vedvarende bør det imidlertid være arbeidstakers ansvar å legge inn en viss buffer i reisetiden.

Dersom deres ansatt skiller seg fra de øvrige ansatte med hensyn til fremmøte på arbeidet anbefaler vi at dere innkaller vedkommende til et møte, blant annet for å høre om årsakene til at han til stadighet kommer for sent. Siden forholdet har vart over nokså lang tid kan dere gi ham en skriftlig advarsel for forholdet og informere om at dette ikke lenger tolereres og at dere vil vurdere en oppsigelse dersom forholdet ikke bedrer seg.

SBDL v/Ine Hagen

Saken fortsetter under annonsen
factbox_159
søn 20.02.2022 23:47
Spør om arbeidsrett