Annonse
186221_.jpg
Hanne Elisabeth Bogen viser frem maleriet som pryder foajéen på Fafo.

Sterke naturkrefter

Det er et mektig maleri som fyller foajéen på Fafo sitt kontor på Grønland i Oslo.

Hanne Elisabeth Bogen er forsker og har jobbet i Fafo i 30 år, og husker godt hvordan nettopp dette bildet havnet hos dem.

– Vi flyttet inn i dette bygget i 1991, og da skrek denne veggen etter noe stort og flott, forteller hun.

Hun var selv del av utvalget som fikk ansvar for å kjøpe inn et kunstverk, men gikk så ut i permisjon rett før innkjøpet ble gjort.

– På denne tiden var det Terje Rød-Larsen som var leder for Fafo, og det ble til slutt han som valgte nettopp dette maleriet, sier hun, og legger til at det på tidspunktet nok regjerte ønsker om et litt mer moderne bilde.

Mektig og eruptivt

Kunstneren bak maleriet heter Jon Arne Mogstad, og er for tiden ansatt som leder ved Institutt for billedkunst ved Kunstakademiet i Trondheim. Maleriet er fra serien Jorden er en syndefull sang, og ble laget i 1986.

– Dette maleriet er ganske dystert, men også energisk og eruptivt, og gir assosiasjoner til sterke naturkrefter, som hav eller lava. Det er et imponerende bilde som fyller denne store veggen godt, sier Bogen, og kan informere om at bildet dekker nesten ni kvadratmeter.

Mye kunst

Maleriet er ikke alene om å dekorere Fafo's lokaler. Bygget er hjem til en rekke moderne kunstverk, om enn kun for en liten stund.

– Fafo er medlem av en organisasjon som heter Kunst på arbeidsplassen (kpa.no, red.anm.), en organisasjon som leier ut bilder til diverse arbeidsplasser, forteller hun. Bildene blir så skiftet ut to ganger i året, og gir rom for nye sanseopplevelser.

– Dette verket derimot, har vi til odel og eie, avslutter hun.

Annonse
Annonse