leser.jpg

Tilsatt i vikariat

Publisert: 20. januar 2012 kl 23.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[...] Kort tid etter at jeg hadde vært til intervju fikk jeg et tilbud om å begynne i et 6 måneders vikariat. Jeg ble forklart at de ønsket noen som kunne tiltre raskest mulig, og ved å tilby meg et vikariat kunne de ansette meg "administrativt" og dermed slippe å behandle saken i ansettelsesrådet. Jeg fikk ikke noe løfte om at vikariatet ville bli forlenget, men det ble sagt om det var usikkert om personen jeg vikarierte for kom tilbake, og det var dessuten snakk om at det muligens skulle opprettes en ny stilling med de samme arbeidsoppgavene.

For kort tid siden ble det klart at personen jeg vikarierte for skulle tilbake. Samtidig ble jeg oppfordret til å søke på en 2. gangs utlysning av stillingen jeg har vikariert i da det var bestemt at det skulle opprettes en ny stilling.

Jeg har ikke fått tilbakemelding på at arbeidsgiver ikke har vært fornøyd med arbeidet mitt, men til den nyopprettede stillingen ønsker de å ansette noen som de anser som bedre kvalifisert.Jeg lurer på følgende:

  • Har arbeidsgiver lov til å omgå prinsippet om at man skal tilbys fast ansettelse på denne måten? I praksis har jeg hatt et vikariat for en stilling som jeg burde fått fast, men i løpet av tiden jeg har vikariert har de funnet kandidater som de anser som bedre kvalifisert.
  • Har man krav på lik lønn som den man vikarierer for til tross for at man ikke har den samme erfaringen?

Svar: Arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven har selvstendige bestemmelser om tilsetting. For ansatte i staten gjelder tjenestemannsloven. For å sikre at den best kvalifiserte blir tilsatt er det mer omfattende regulering av ansettelsesprosessen i statlige virksomheter enn i private virksomheter. I ditt tilfelle har du søkt en fast stilling men blitt tilbudt og tilsatt i et vikariat. Det for meg usikkert hva som har skjedd i denne prosessen og hvilke vurderinger arbeidsgiver har gjort. Det kan likevel synes som om arbeidsgiver har trukket utlysningen av den faste stillingen og valgt å tilsette en vikar.

Arbeidsgiver kan i utgangspunktet fritt trekke utlysningen av en stilling dersom det foreligger saklig grunnlag for dette. Arbeidsgiver kan likevel ikke velge å tilsette i en midlertidig stilling dersom arbeidsgiver har behov for fast bemanning og det er kvalifiserte søkere. For å tilsette midlertidig er det en forutsetning at arbeidsgivers behov for arbeidskraft er avgrenset i tid eller omfang. Ved sykdomsfravær etc er behovet for arbeidskraft midlertidig, og det vil være adgang til å tilsette en vikar. I dette tilfellet har arbeidsgiver vært usikker på om stillingsinnehaver ville komme tilbake, og det vil da generelt være anledning til å tilsette en vikar stillingen til denne. Samtidig uttrykte arbeidsgiver at det kunne bli behov for en ytterligere stilling, hvilket det senere viste seg å være behov for. Dersom arbeidsgiver ved tilsettingen av deg vurderte at det ikke ville være behov for videre tilsetting etter seks måneder vil det være anledning til å tilsette deg midlertidig. Dersom arbeidsgiver vurderte det slik at det ville være behov for en fast ansatt for å utføre dine arbeidsoppgaver men det på grunn av saksbehandlingstiden og behovet for umiddelbar tilsetting ble benyttet et seks måneders vikariat, så kan det foreligge en ulovlig midlertidig tilsetting. Du kan da angripe vedtaket for å få fast ansettelse.

Arbeidsgiver kan ha anledning til å tilsette midlertidig i påvente av gjennomføring av en tilsettingsprosess. Jeg har ikke tilstrekkelige opplysninger til å vurdere om det i dette tilfellet foreligger ulovlig midlertidig tilsetting. Dersom det var anledning til å tilsette deg i vikariat, fordi arbeidsgiver mente det ikke ville være behov for deg etter 6 måneder, så skal arbeidsgiver utlyse stillingen som fast dersom det senere likevel skal opprettes en fast stilling. Du har da som vikar ikke fortrinnsrett til stillingen. Når det gjelder det siste spørsmålet ditt, så har en vikar ikke rett til samme lønn som stillingsinnehaver. Fastsetting av lønn gjøres individuelt etter avtale innenfor rammene i hovedtariffavtalen i staten.

Saken fortsetter under annonsen

SBDL v/ Eirik Utstumo

 

factbox_159
søn 20.02.2022 23:47
Spør om arbeidsrett