1231_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 31, 2012

Publisert: 24. august 2012 kl 09.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Saken fortsetter under annonsen

Liv & ledelse

Lederen Thor Heyerdahl

Den nye filmen om Kon-Tiki er klar for norske kinoer. Thor Heyerdahl hadde evnen til å få med seg folk på en livsfarlig reise ekspertene advarte mot. Han hadde noen ekstremegenskaper som leder, men også klart svake sider.

Spør om arbeidsrett:

Rett til ny ferie?

Spørsmål: Vi har en ansatt som ble syk i sommerferien. Da han kom tilbake på jobb sist mandag leverte han sykmelding for perioden, som var på åtte dager. Har vedkommende rett på ny ferie for disse dagene?

Grunnlag for sykepenger

Saken fortsetter under annonsen

Spørsmål: Vi har en arbeidstaker i 100 % stilling som i påvente av full barnehageplass søkte om permisjon uten lønn i 20 % inntil barnet ble innvilget full barnehagedekning. Vedkommende varslet i god tid om dato for å gjenoppta 100 % stilling. 
I permisjonsperioden ble imidlertid vedkommende sykmeldt og var det fremdeles på tidspunktet hun opprinnelig skulle tilbake til 100 % stilling.
Hvilken lønn danner da grunnlaget for sykepengene, er det 100 % eller 80 %, nå som permisjonsperioden er over?

Forholde seg til avtalen

Spørsmål: Jeg har sagt opp min stilling og skal jobbe ut august. Jeg ble registrert revisor 29.juni og har i en egen avtale at jeg skal ha en lønnsøkning på 30.000 kroner fra jeg blir registret.  Jeg mener derfor at jeg skal øke 30.000 fra 1. juli. I tillegg til dette har jeg en avtale hvor det står at jeg skal øke minst 30.000 kroner i lønn pr år. Dette skal skje fra 1.august. Det står ikke noe i min avtale at jeg ikke skal ha lønnsøkning selv om det er oppsigelsestiden min. Det er ikke nevnt med et ord. Jeg mener at jeg har krav på økning 30.000 fra 1.juli og 30.000 fra 1.august. Hva sier loven? Og hva har jeg krav på? Arbeidsgiver er ikke enig.

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

For utålmodig for NHO

John Bernander sier han er for utålmodig til å fortsette som NHO-sjef. Han har ikke tenkt å finne frem snadde og skipperlue når han flytter hjem til Sørlandet.

Saken fortsetter under annonsen

Ny som leder:

– Det er vanskelig å legge bort jobben

Monica Buran følte et tungt ansvar da hun begynte som avdelingsleder i Rambøll. Det var kravet om resultater som var krevende.

Prestasjonsbedømming av alle

Prestasjonene til alle ansatte i det globale forsikringsselskapet Codan /RSA vurderes kontinuerlig. De beste får bedømmelsen eksepsjonelle prestasjoner, bunnsjiktet får under forventet. Ifølge ledelsen øker dette resultatene.

Lederfokus:

22. juli: Ledelsesparadokser i politiet

Saken fortsetter under annonsen

Noen aspekter ved denne saken har vært lite belyst i debatten etter fremleggelse av rapporten.

Lederverktøy:

Skritt for skritt til resultatene

Slik kan du øke graden av resultatorientering blant dine ansatte.

Nyskaping & næringsliv

Helt MAD

Først introdusere hun nordmenn for den amerikanske bagelen. Nå vil hun ha oss til å drikke hvetegress. Egentlig ville Rebecca Mahboubi starte et prosjekt for å hjelpe innvandrerkvinner til å starte egen virksomhet, men hun møtte liten entusiasme hos NAV.

Saken fortsetter under annonsen

Nytt fra EU:

Norsk næringsliv trenger tett integrasjon med Europa

En undersøkelse blant 296 eksportbedrifter i Danmark viser at de små- og mellomstore bedriftene opplever kulturelle barrierer som hinder for handel med utviklingsland. Jo lenger unna disse markedene er, jo vanskeligere er det å få innpass og lykkes.

Spør om forretningsjuss:

Norske grunneiere vant frem i Strasbourg: – Tomtefesteloven krenker menneskerettighetene

Norges Høyesterett konkluderte i 2007 enstemmig med at tomtefesteloven § 33 ikke krenker Menneskerettighetskonvensjonen. I juni i år kom Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD) til motsatt resultat. Dette kan få betydelige virkninger for landets tomtefestere.

Av advokat Ulrik Rød Karlsson i Føyen Advokatfirma DA.

Nytt fra EU:

EU-Kommisjonen gir råd om økonomisk politikk - European Semester

En av EUs største utfordringer er mangel på koordinering av den økonomiske politikken.

BDO:

Skatteoptimal utbyttepolitikk

Aksjonærene og selskapene begynner ofte i feil ende når det skal tas ut midler fra selskapene.

Kunst på jobb:

Varemerket

Styrer Tone Jensen i Tongjordet Barnehage i Gjøvik forteller at kunstverket nærmest er blitt varemerket til barnehagen. –Spesielt i den mørke årstiden kommer det til sin rett, sier hun.