Annonse
1243_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 43, 2012

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Slik er motivasjonen vår skrudd sammen

Optimal motivasjon bygger på de tre grunnleggende psykologiske behovene kompetanse, selvbestemmelse og relasjoner. Ukeavisen Ledelse har intervjuet Edward L. Deci, en av verden fremste motivasjonsforskere.

Spør om arbeidsrett:

Oppsigelse under permittering

Spørsmål: Jeg er driftssjef på et betongstøperi. På grunn av svikt i ordretilgang måtte jeg for en tid tilbake permittere noen av de ansatte i produksjonen. En av disse klarte ved bedriftens hjelp å få seg arbeid i permitteringstiden hos et annet firma. Han lyktes å bli tilbudt fast ansettelse der etter nokså kort tid, og vi mottok nylig oppsigelse fra han. Omtrent samtidig besluttet vi å avvikle permitteringen for hans vedkommende, fordi vi nå har bruk for arbeidsytelsen hans. Nå hevder arbeidstaker at han kan fratre stillingen hos oss uten oppsigelsestid fordi han var permittert da han innga oppsigelsen. Har han rett i dette ?

Rett til dagpenger

Spørsmål: Jeg er per dags dato sykmeldt og ønsker å si opp min stilling i sykmeldingsperioden. Kan jeg være sykmeldt i de 8 ukene som man blir "straffet" med i form av manglende dagpenger, ettersom jeg selv har valgt å si opp? Det vil si kan jeg registrere meg som arbeidssøkende i sykmeldingsperioden og gå rett på dagpenger når jeg er frisk, dersom sykmeldingsperioden har oversteget de 8 ukene som jeg ikke får dagpenger?

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Store misforståelser rundt vikarbyrådirektivet

Vikarbyrådirektivet vil gjøre det vanskeligere å selge billig, utenlandsk arbeidskraft til det norske næringslivet. Men for de store vikarbyråene er endringene små. To måneder før direktivet trer i kraft, er det fremdeles store misforståelser rundt hvordan vikarlønnen skal beregnes.

Lederspeilet:

Lærer verdier i Afrika

- Alle ansatte, barn og foreldre må behandles forskjellig, mener barnehagegründer Helle Soos. Bare da blir det rettferdig. Og alle må møtes med varme og kjærlighet. Når hun selv skal hente påfyll, drar hun til Afrika.

Stå tidlig opp om morran

– Jeg har inntrykk av at alle her står opp tidlig om morran. Når alt kommer til alt avhenger det meste av det.

Gjør møtene dine effektive

Møter er den enkeltstående aktiviteten på arbeidsplassen som bidrar mest til at det sløses med ressurser. Dette bør du lese dersom du ønsker at møtene i stedet skal bli et effektivt redskap i arbeidshverdagen.

Bli mer effektiv med rett app

Som leder er man mye på farten. Og mobilen er alltid med i jakkelomma. Her er noen apper som kan gjøre deg mer effektiv

Lederverktøyet:

Slik bruker du sosiale medier

Sosiale medier er buzz-ordet. Alle må være med, ellers tar konkurrenten markedsandeler. Ukeavisen Ledelse gir deg tipsene du trenger for å komme helskinnet gjennom sosiale medier-jungelen.

Nyskaping & næringsliv

Åpne data skal gi norsk vekst

Det offentlige Norge tenker nytt og åpner et vell av databaser både for kommersielle aktører og folk flest.

Spør om forretningsjuss:

Farer ved å heve en kontrakt urettmessig

Å heve en kontrakt uten at lovens vilkår er oppfylt, vil kunne få konsekvenser.

Advokater i Føyen Advokatfirma DA svarer.

Nytt fra EU:

Norsk proteksjonisme – sett fra EU

Regjeringen foreslår i statsbudsjett for 2013 å øke landbruksnæringens beskyttelse mot importkonkurranse. Dette har ikke blitt godt mottatt i EU, hvor man etter finanskrisen har lagt stor vekt på å hindre at medlemslandene innfører proteksjonistiske tiltak for å skjerme egne bedrifter mot konkurranse. Norges omdømme står på spill i Brussel.

BDO:

Outsourcing – fordel eller ulempe?

Mange næringsdrivende starter en bedrift fordi de har en spesiell kompetanse eller et produkt det er stor etterspørsel etter.

Eksperter ved revisjons­huset BDO skriver månedlig om økonomi, ledelse og andre saker som er viktig for nystartede bedrifter.

Samfunn, etikk & kultur

Etikktrøbbel i finans

En rekke internasjonale finansinstitusjoner lever høyt på å forvalte svarte og stjålne penger. Det skjer i såkalte skatteparadiser – land som skreddersyr lovgivningen etter nettopp dette formålet. Og fortsatt er Sveits landet som frister de største aktørene med minst ønske om åpenhet.

Spillerom:

Gourmetmat til pølsepris

Aarhus: I kjølvannet av Ny Nordisk Mat er gourmetmaten i ferd med å flytte ut på gaten, drivhuset mobilt og grønnsakshaven et must for trangbodde urbanister på jakt etter en flik av det gode liv på landet, skriver Kultmag-redaktør Esben Hoff.

Kunst på jobb:

Humor på veggen

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian mener det er viktig å ha humor på veggen. Derfor har hun en tegning laget av avistegneren Inge Grødum hengende på sitt kontor.

Annonse
Annonse