Annonse
161201_1651737.jpg

Venstre-kvinner sluttet på grunn av Solum Larsen

– Det er riktig at det har vært et par episoder tidligere. To jenter opplevde ting som var problematisk i forhold til Helge. Den ene trakk seg ut av partiet etter dette, sier Venstres gruppeleder i Stavanger, Per Thorbjørnsen, til VG Nett

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljer om episodene, men en av kvinnene opplevde ifølge Thorbjørnsen tilnærmelser av seksuell karakter.

Seksuell trakassering

Den mest alvorlige hendelsen skjedde i 1999, samme år som Solum Larsen fikk en dom for promillekjøring. Flere ønsket den gang Solum Larsen ut av partiet, men Thorbjørnsen støttet den nå voldtektssiktede partikollegaen.

– Jeg må ta høyde for at det kan vise seg at jeg kanskje burde tatt disse sakene mer alvorlig. Men der og da virket de ikke alvorlige nok til å ta videre, sier Thorbjørnsen.

Til Dagbladet sier Thorbjørnsen at hendelsen i 1999 dreide seg om seksuell trakassering.

– En kvinne kom og snakket om Helges alkoholbruk. Hun snakket også om seksuell trakassering, sier Thorbjørnsen.

Ikke tatt på alvor

Han sier imidlertid at han ikke kan huske detaljene i påstandene fra kvinnen han mener hadde en perifer rolle i Stavanger Venstre.

– Etter dette hørte jeg aldri noe mer fra henne. Jeg følte aldri at det var noe hun ville jeg skulle ta videre, så det gjorde jeg heller ikke, sier han.

Tidligere, på begynnelsen av 1990-tallet, trakk Marianne Danielsen seg ut av styret i Stavanger Venstre. Danielsen som var daværende leder for Stavanger Unge Venstre, hadde følt ubehag over ikke å bli tatt på alvor av Solum Larsen.

– I mitt tilfelle dreide det seg ikke om seksuell trakassering. Det handlet om bruk av det jeg oppfattet som rene hersketeknikker fra hans side. Det handlet om maktkamp, sier hun til Dagbladet.

Fyllebråk

Onsdag ble det også kjent at en ansatt i Venstre før jul varslet partiledelsen om oppførselen til Helge Solum Larsen på partiets julebord i desember.

– Han var ufin i kjeften overfor en ansatt i sekretariatet på partiets julebord. Det ble tatt opp med generalsekretæren, og vi ble enig om at han skulle ta det opp med Helge. Men så har vi ikke fått gjort det, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG Nett.

Flere personer i Venstre forteller til VG torsdag at Solum Larsen skifter personlighet når han drikker. Ved siden av hendelsen på julebordet, skjelte Solum Larsen regelrett ut Audun Rødningsby, rådgiver i Venstres stortingsgruppe, på en bar i Trondheim i forkant av Venstres landsmøte i fjor.

– Det har alltid vært alkohol med i bildet når disse episodene har dukket opp, sier Per Thorbjørnsen.

– Forkastelig

Solum Larsen trakk seg fra alle politiske verv da voldtektssaken ble kjent. 43-åringen var onsdag fortsatt innlagt på psykiatrisk avdeling, men politiet sier de vil bringe ham inn til avhør så snart han er utskrevet.

Den avgåtte nestlederen skal være dypt nedbrutt og fortvilet etter voldtektssiktelsen, ifølge hans forsvarer, advokat Inger Marie Sunde.

– Han synes at det han har gjort er moralsk forkastelig, sier Sunde til TV 2. Hun sier klienten har bekreftet å ha hatt seksuell kontakt med jenta, men erkjenner ikke straffskyld.

Solum Larsen er ferdig som nestleder og topptillitsvalgt i Venstre – uavhengig av hva som skjer med voldtektsanmeldelsen.

– Ja, straffesaken har egentlig ikke noe med tillitsbruddet å gjøre. Det har han innrømmet, straffesaken får domstolen avgjøre, sier partileder Trine Skei Grande til NTB. (©NTB)

Annonse
Annonse