Annonse
155256_1502906.jpg
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener å vite hvem som står bak trusselvideoen som natt til tirsdag ble lagt ut på YouTube.

– Vet hvem som står bak trusselvideo

Det bekrefter kilder i PST overfor Dagbladet. I videoen blir det bedt om at Allah ødelegger den norske statsministeren, utenriksministeren og kongehuset. Ifølge avisen er både personene som står bak trusselvideoen, og personene som står bak den planlagte demonstrasjonen fredag, godt kjent av politiet.

Videoen er ifølge Aftenposten norskprodusert, og etter det avisen erfarer, skal navnet til Arfan Bhatti være viktig i etterforskningen av videoen. Bhatti ble i 2008 frikjent for terrorplanlegging.

– At det nå er dukket opp en norskprodusert jihadistvideo som truer norske myndighetspersoner, er et vitnesbyrd om at en ny generasjon, født og oppvokst i Norge, er blitt aktiv innenfor de radikale islamistiske miljøene, sier Brynjar Lia, ekspert på islamistisk terrorisme ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Stengt for kommentarer og innlegg

Demonstrasjonen som videoen markedsfører, ble før jul godkjent av Stortingets administrasjon.

– Plassen foran Stortinget er et offentlig sted, og vi ønsker at det skal være et stort rom for ytringer i det offentlige rom. Samtidig kan demonstrasjoner bli så belastende at vi sier nei, eller at vi går i dialog med politiet om hva som kan tillates, sier Hans Brattestå, Stortingets direktør, til VG.

Oslo-politiet ser foreløpig ingen grunn til å avlyse demonstrasjonen.

Det er en gruppe som kaller seg Muslimer mot okkupasjon, som har fått tillatelse til å demonstrere. Gruppen står også bak Facebook-gruppen der videoen ble postet natt til tirsdag. Facebook-gruppen ble natt til onsdag stengt for nye kommentarer og innlegg.

Advarer

Islamsk Råd Norge (IRN) fraråder alle å delta i demonstrasjonen og tar kraftig avstand fra videoen.

– Videoens innhold kan oppfattes som en direkte trussel mot vårt land og dets myndighetspersoner, og Islamsk Råd Norge tar fullstendig avstand fra både videoens form og budskap, som strider med grunnleggende islamske prinsipper, sier generalsekretær Mehtab Afsar i IRN.

Han advarer også mot å delta i demonstrasjonen.

– Vi oppfordrer på det sterkeste alle oppegående muslimer om ikke å delta i demonstrasjonen, som verken kan føre med seg noe godt, eller er støttet av noen veletablerte muslimske organisasjoner eller moskeer.

Fordømmer

LIM-nettverket og Visjon Forum Norge fordømmer i en felles uttalelse videoen på det sterkeste.

– Det er legitimt å ytre sin motstand mot norsk krigsdeltakelse mot Taliban i Afghanistan, men denne videoen er hatpropaganda av den verste sorten. Statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon blir fremstilt som fiender av islam i Norge. Videoen kan oppfattes som en trussel mot Norge og en indirekte oppfordring til vold, sier leder i Visjon Forum Norge, Arshad Butt, og LIM-leder Tina Shagufta Kornmo.

Visjon Forum Norge er et nystartet nettverk av sekulære muslimer som ønsker å bekjempe og forebygge religiøst basert ekstremisme.

– Norske muslimer er fredelige borgere som tar sterkt avstand fra ekstremister som fremmer hat og vold, og som skaper frykt i samfunnet. Vi advarer sterkt mot å delta på ekstremistdemonstrasjonen, sier Kornmo og Butt. (©NTB)

Annonse
Annonse