stortinget__osl.jpg

15 nye stortingsrepresentanter er broilere

Publisert: 12. september 2013 kl 10.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Etter årets stortingsvalg er det 15 av de 67 nye representantene på Stortinget mennesker omtrent uten annen arbeidserfaring enn den politiske. En av dem er 30 år gamle Henrik Asheim, som tidligere har en periode som leder for Unge Høyre bak seg. Han mener ikke nødvendigvis det er noe galt i at man kun har politisk erfaring. 

– Det er ikke noe galt i å bruke mye av ungdomstiden på å jobbe for et parti, og prøve å gjøre verden bedre. Det positive er jo at man har lært politikken ganske grundig. Jeg har vært leder for Unge Høyre i fire år, lært mye om politisk utvikling og hvordan man manøvrerer i et politisk landskap, sier Asheim til Dagens Næringsliv. 

En annen av de politiske broilerne er 34 år gamle Martin Henriksen, tidligere AUF-leder og nå stortingsrepresentant for Ap i Troms. Han ser problemet med for få uten arbeidserfaring i politikken, men er ikke enig i at det er utelukkende et problem. 

– Det er negativt hvis Stortinget bare får én type politikere. Det er viktig at flere grupper er representert. Men det er ikke nødvendigvis negativt at man har jobbet mest med politikk, sier Henriksen til avisen.

Forskere uenige om broilerne

Forskerne på politikk er svært uenige om hvorvidt er positivt eller negativt med de politiske broilerne på stortingsbenkene. Valgforsker Frank Aarebrot, ved Universitetet i Bergen, mener spørsmålet om broilerne er representative avhenger av hvilket parti man snakker om. 

– Noen partier har faktisk en veldig ung velgergruppe, og da er jo unge stortingsrepresentanter representative for deres velgere. Så når alle partiene satser på å få inn unge kandidater er det noen som overhodet ikke representerer normalvelgeren sin, mens andre gjør det, sier han. 

Saken fortsetter under annonsen

Politisk historiker Hallvard Notaker ved Universitetet i Oslo mener man før eller siden må innse at også politikk er en ferdighet man må lære seg. 

– Hvordan tror vi at folk uten politisk erfaring vil beherske kommunikasjonen med mediene og den manøvreringen politikk er? Det er ikke som å gå på mandagsmøte på jobben og bli enige om hva man skal gjøre, sier Notaker til Dagens Næringsliv.