Annonse

5 grep for å bryte ned nervøsitet

La det være sagt: Selvtillit er ikke noe man skaffer seg på null komma niks. Selvtillit er noe som bygges over tid. Hvis oppdager at du blir nervøs rett før noe viktig, for eksempel foran en viktig presentasjon, går det imidlertid an å ta grep for å få nervene mer under kontroll. Det forfekter Jeff Haden – leder, forfatter og blogger – i et innlegg hos inc.com. I innlegget gir han fem tips. Dette er overskriftene:

 • Brenn av noe av det fysiske stresset.
  Gå deg en tur eller legg inn en treningsøkt før du skal prestere på jobbarenaen. Treningen kan bidra til at du føler at du «lander» litt.
 • Spis det riktige «siste måltidet».
  Ikke vent til siste øyeblikk før du spiser. Pass på at du i måltidet får i deg en eller annen form for proteiner.
 • Forbered deg på noen få «tenk om»-situasjoner.
  Hva hvis PowerPoint presentasjonen ikke fungerer? Hva hvis jeg får for dårlig tid? Hva hvis noen forstyrrer meg underveis? Legg en plan for noen av de verste tingene som kan skje. Istedenfor å tenke «tenk om …» kan du da tenke at «hvis det skjer, gjør jeg dette».
 • Etabler noen gode rutiner.
  Lag deg en rutine som bidrar til at du forbereder deg på en god måte og får en god emosjonell forankring. Det kan eksempelvis være å beskue det lokalet du skal snakke i, eller kanskje å kjøre kjapt igjennom presentasjonen på egen hånd en time på forhånd (selv om du kan den i blinde).
 • Ha et mål nummer to i bakhånd.
  Planlegg for suksess, men ha også en plan for hvordan du kan snu noe som faller dårlig ut til noe som er ok. Eksempel: Hvis du forstår at du ikke får i havn det planlagte salget i dette møtet, gå for mål nummer to: Gjør ditt for å legge grunnlaget for noen flere, fremtidige møter.
Annonse
Annonse