Annonse
kristin_clemet_.jpg

Civita-Clemet går i strupen på Stoltenberg

Leder for tankesmien Civita, tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet, har sett seg lei på stadige krav fra de rødgrønne, og særlig statsministeren, om at Høyre må avklare et borgerlig regjeringsalternativ. Hun mener at om noen skal kunne kritiseres for svakt lederskap er det Stoltenberg, som etter hennes mening slapp for billig unna kritikk fra 22.juli-kommisjonen. 

- Å gjennomføre dårlig kan i verste fall koste menneskeliv og i hvert fall koste milliarder. Når Stoltenberg tillater seg med så sterke ord å stille spørsmål ved Erna Solbergs lederskap, må også statsministerens mangel på gjennomføringskraft og lederskap diskuteres, sier hun til Dagens Næringsliv. 

Hun mener manglende gjennomføring av reformer og sikkerhetstiltak i forkant av 22.juli er eksempler på at det har vært for lite fokus på styring og ansvar på statsrådnivå. Dette er noe begge kandidater må svare for i forkant av valget, men Stoltenberg har et særlig ansvar, mener hun. 

- I tillegg har Jens Stoltenberg et ansvar for det som har skjedd og ikke skjedd de siste åtte årene. Det har virkelig med lederskap å gjøre, om Stoltenbergs ledelse over lederne, for det er han som har ansvaret for lederskapet i forvaltningen, sier hun til avisen. 

Man blir nesten målløs

På vegne av regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg uttaler næringsminister Trond Giske at han blir nesten målløs av kritikken fra Clemet. 

- Stoltenberg stilte et helt legitimt spørsmål: Hvor er det blitt av løftet om å bygge et klart, borgerlig alternativ før valget, og viste til at på åtte år er det mer uavklart en noengang hvilke partier som skal sitte i regjering og hvilken politikk de vil føre, sier Giske. 

Han er ikke enig i at det umiddelbart er viktigere å svare for ledelsessvikt på nasjonalt nivå enn i avklaringen av et internt prosjekt på borgerlig side. 

- Vel, Stoltenberg har ledet en flertallsregjering i åtte år og trygt styrt Norge gjennom en finanskrise, med Europas laveste arbeidsledighet og en kraftig oppbygging av velferden. Det ene kravet vi har til Erna Solberg er å fortelle hvem hun skal sitte i regjering med. Det burde vært overkommelig for en som tar mål av seg til å styre Norge. Vi kunne også gjerne fått en avklaring på hvilken politikk en slik regjering vil føre, sier han.

Annonse
Annonse