Annonse
– Med færre og tydeligere mål gir vi statens ledere en større frihet til hvordan de velger å gjennomføre tiltak, sier kommunalminister Jan Tore Sanner. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Færre krav til ledere i staten

Det skriver Dagens Næringsliv.

Statlige ledere skal få færre mål å styre etter. Fra 2004 til 2012 ble antallet mål per virksomhet mer enn fordoblet, fra i snitt 9 til 21.

– Når du har dobbelt så mange mål, blir ikke forvaltningen dobbelt så god. Hvis vi skal få lederne til å bruke tid på å ta tak i oppgavene, og mindre tid på rapporteringen, må vi også dem tydeligere og færre mål. Ikke å ha tildelingsromaner. Sammen med finansministeren har jeg tatt et initiativ i regjeringen at vi allerede nå, i tildelingsbrevene for 2014, skal ha færre og tydeligere mål. På den måten gir vi statens ledere en større frihet til hvordan de velger å gjennomføre tiltak, sier Sanner til Dagens Næringsliv.

Tildelingsbrevene er første skritt mot en forbedring av gjennomføringsevnen, et av kjernepunktene i kritikken fra Gjørv-kommisjonen etter 22. juli.

– Kommisjonen trakk frem justis- og beredskapsdepartementet som et eksempel på at det kom stadig nye mål. Den offentlige debatten viser at det ikke bare handler om justissektoren. Ofte ser vi at alt nytt kom på toppen av det gamle. Etter at pressen har satt noe på dagsordenen, hopper politikerne på og vil gjøre noe med det også. Skal vi komme videre fra å snakke om forenkling og gjennomføringskraft, må vi som statsråder være tydelige. Som Jan Petersen ofte sa: «Proppen sitter i toppen av flasken», sier Sanner til avisen.

Statlige ledere skal få frihet, men ikke nødvendigvis mer makt.

– Jeg vil ikke si mer makt, men vises mer tillit, sier Sanner til avisen.

Annonse
Annonse