Annonse
s__vnl__shet_in.jpg
Hvis du jobber lange dager, kan det gjøre at du får problemer med å sove.

Får du ikke sove på grunn av jobben?

Hvor mye og godt vi sover, påvirker hvor godt vi fungerer i hverdagen.

Noen jobber er imidlertid mer belastet enn andre når det kommer til påvirkning på søvn. Nattevakter, mye reising, stort ansvar og mye stress kan ifølge søvnekspert Michael J. Breus forstyrre en sunn søvnrytme så mye at det til slutt kan føre til kroniske helseproblemer.

I et innlegg hos The Huffington Post gir Breus noen eksempler på forhold på jobben som kan gå utover den gode natts søvn:

  • Skiftende arbeidstider
    Å jobbe vekselvis dagvakter og nattevakter er ikke bra for søvnsyklusen. Det kan ifølge Breus rett og slett ødelegge ditt indre ur, noe som igjen kan øke risikoen for søvnløshet, søvnapné (pustepauser under søvn) og flere kroniske sykdommer, herunder hjertesykdommer.
  • Lange arbeidsdager
    Lange dager på jobben kan føre til at man får problemer med å sove. Resultatet kan bli for lite søvn. Søvneksperten forteller at en studie gjort blant sykepleiere har vist at pleiere som jobber utover arbeidstiden, sover dårligere enn kolleger som går fra jobb når arbeidstiden er slutt. De hardtarbeidende sykepleierne var dessuten mer tilbøyelige til å være overvektige, mosjonere mindre og dyrke usunne vaner.
  • Høyt stressnivå
    Som ventet står også stress og bekymringer på Breus' fareliste. Har du en jobb som medfører mye stress, kan det være vanskelig å finne roen på fritiden. Breus erfarer at folk med gode jobber og høy lønn ofte har vanskelig for å skille arbeidsliv og privatliv, og viser til at forskning har vist at dette kan føre til insomnia (søvnløshet) blant travle ingeniører og folk i finansbransjen.
Annonse
Annonse