Arbeidsliv

Freder arbeidsmiljøloven

Både ledere og arbeidstakere ber Arbeidsdepartementet om ikke å røre dagens ordning.

Publisert Sist oppdatert

Det viser det årlige arbeidslivsbarometeret fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), som Dagsavisen skriver om mandag.

Tallene rimer ikke med regjeringens begrunnelse om at en oppmykning av arbeidsmiljøloven er forankret i folkets ønske om fleksibilitet.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har tidligere signalisert at noe av det første han ville gjøre er å liberalisere og fleksibilisere arbeidsmiljøloven i forhold til arbeidstid, turnus og uttak av overtid. Dette begrunner han med norske arbeidstakeres ønske om en mer fleksibel jobbhverdag samt mer frihet til arbeidsgiverne og arbeidstakerne.

– Mange arbeidstakere har et ønske om å følge opp barna sine bedre enn de kan i dag, ved å dra hjem tidligere for å følge dem til fotballtrening, for så å jobbe mer igjen på kvelden, har han sagt til NRK.

– Problemet er et at det ikke finnes nok midlertidige stillinger som man kan prøve seg på i arbeidslivet. Jeg vil gjøre terskelen lavere for å komme inn i arbeidslivet, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

YS sin undersøkelse viser at arbeidstakerne og lederne selv ikke ønsker endringen i arbeidsmiljøloven velkommen. 54 prosent av lederne ønsker å frede ordningen, mens 8 prosent til og med vil ha en innskjerping av loven.

60 prosent av vanlige arbeidstakere svarer at de er fornøyde med loven slik den er i dag, mens 9 prosent ønsker en innskjerping.

YS-leder Jorun Berland mener det ikke er behov for en endring av loven.

– Det er særlig viktig å merke seg at over halvparten av lederne ikke vil røre loven. Dette betyr trolig at den gir nok fleksibilitet for ledere til å disponere sin arbeidskraft på en tilfredsstillende måte, sier hun til Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS