Annonse
bomull_india.jpg
Arbeidere flytter bomullsballer på en togstasjon i Calcutta i India.

– Hele produksjonskjeden for bomull er miljøskadelig

Forskerne Unni Kjærnes og Marthe Håvik Austgulen ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) tar opp problematikken ved bomullsindustrien i en kronikk i Dagsavisen.

– Hele produksjonskjeden for bomull er miljøskadelig og undertrykkende for dem som jobber der. Det må stilles krav om miljøstandarder, og bøndene må sikres bedre betaling, skriver de.

I India jobber hele 40–50 millioner mennsker i bomullsindustrien, og myndighetene ønsker å øke produksjonen. Industrien bruker store mengder sprøytemidler, som har alvorlige helsekonsekvenser for arbeiderne.

Ifølge Dagsavisen sier Asia-forsker, Amit Shrivastava, at myndighetene i India kun behandler problemene i bomullsindustrien på overflaten.

– De går ikke til roten av problemet. Det er mye prat om rettferdighet for bøndene, men fattige bønder har ingen rettigheter i India, det er et klasse- og kasteproblem, sier han til avisen.

Han legger til at de internasjonale klasselskapene også må ta sin del av ansvaret, bidra med informasjon om giftstoffene i sprøytemidlene og dele ut beskyttelsesutstyr til arbeiderne.

Annonse
Annonse