Annonse
1308_brettet_va.jpg

Hjerneskanning avslører moral

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Ledelse

Operaen 
– et resultat av en fire måneder lang idésamtale

Da arkitektene i Snøhetta jobbet fram ideen som ble til Operaen, startet de ikke med å designe et hus. De startet med en sirkel av lange samtaler. En felles vandring i referanser.

Lederspeilet:

Sjef for både medspillere og motstandere

– Det er ganske snålt å skulle legge til rette arbeidet for mange som skulle sett at du ikke var der. Å ha et brennende engasjement for deres ve og vel til tross for at de ønsker deg dit pepperen gror, sier Oslos ordfører Fabian Stang.

Hjerneskanning avslører moral

Jobben er gjort. Vil du at betalingen skal deles likt eller ulikt? Forskere ved Norges Handelshøyskole skanner hjernene til folk for å finne svar.

En chat med banken

Bankenes manuelle kundeservice har blitt gradvis avviklet de siste årene. Nå kommer den tilbake i chatteform.

Lederverktøy:

Slik trener du opp magefølelsen

Hjernen din oppfatter mer enn bevisstheten er klar over. Ved å sette sammen informasjon du allerede har, med den ubevisste informasjonen, kan du lære å treffe hyppigere og bedre beslutninger, basert på magefølelse.

Spør om forretningsjuss:

Rett på utsatt ferie ved sykdom

Hvilke rettigheter har arbeidstakerne dersom de blir syke i ferien? Hva hvis en arbeidstaker for eksempel har reist til Syden og blir liggende med matforgiftning halve ferien, kan hun da ta igjen den tapte ferien senere?

Joakim Marstrander i Deloitte Advokatfirma svarer.

Spør om arbeidsrett:

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer på innsendte spørsmål:

  • Fortrinnsrett: Står vi overfor en situasjon med fortrinnsrett for tidligere oppsagte?
  • Streik: Et verneombud i streik – kan varamannen til ombudet fungere?
  • Eierskifte: Hvem er ansvarlig for feriepenger ved eierskifte?

Agenda

Vil ha langtidsplan for forskning

En langtidsplan for forskning vil høyst sannsynlig lanseres i den nye forskningsmeldingen. Kunnskapsministeren har flere ganger sagt at dette er noe hun går inn for. Forskningssektoren har ytret ønske om det samme. Nylig lanserte også Arbeiderpartiet en slik plan i sitt forslag til nytt partiprogram. Dermed er det duket for helt nye tanker i norsk forskningspolitikk.

Krim og krig i cyberspace

Vi tilbringer stadig mer tid på nett. Og forbrytere, spioner og bråkmakere følger etter oss. Omfanget av såkalt cyber-kriminalitet har ingen virkelig oversikt over, men ekspertene er sikre på én ting: At den øker. Et problem er at lovgivningen ikke alltid er på nett i forhold til denne nye formen for kriminalitet.

Et lite lys for norsk solformørkelse

I resten av Europa er markedet for bygningsmonterte solceller i ferd med å ta av. Men Norge henger etter. Hovedbarrierene her hjemme er manglende støtteordninger, lav lønnsomhet og lav kompetanse. Nå åpner imidlertid myndighetene døren på solgløtt. Enova vurderer ulike støtteordninger for solenergi i nye boliger.

Synspunkt

Ukeforum:

Det skal ikke være enkelt …

Synes du det er uklart når det er adgang til å ansette midlertidig? Skjønner du lite av reglene om gjennomsnittsberegning av arbeidstid? Da er du ikke alene, skriver Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Innlegg:

Har du kultursolbriller på?

Geert Hofstedes forskning viser at bare 9 prosent av verdens befolkning lever i egalitære, likeverdige kulturer. Dette er angelsaksere, tyskere, sveitsere, østerrikere, hollendere og skandinaver. Alle de andre lever i ulike typer av hierarkiske og ulikeverdige samfunn.

Annonse
Annonse