Annonse
robot_avslag.jpg

Jobbsøkere avvist av robot

I Danmark er det blitt avisoppslag etter at det er blitt kjent at Carlsberg bruker dataprogrammer til å avvise jobbsøkere de mener ikke er egnet.

Dataprogrammer som dette kan behandle og sortere søknader, og det brukes hos langt flere arbeidsgivere enn Carlsberg. Selv om det er en maskin som står for avslaget, er det imidlertid sjelden det fremkommer så direkte som det gjorde i Carlsbergs tilfelle. Her fikk søkerne nemlig klar beskjed i en e-post om at «dette er et automatisk avslag», skriver avisen.dk.

Flere jobbsøkere har sagt til dansk presse at det er demotiverende å få et slikt avslag, all den tid de har brukt lang tid på søknaden.

Bryggeriet har i etterkant beklaget ordlyden i e-posten, skriver epn.dk. Ifølge kommunikasjons avdelingen er det snakk om en teknisk feil. Bedriften mener dette er en uheldig måte å kommunisere med jobbsøkere på, og sier det ikke vil skje igjen.

Kritikerne av utvalgsmetoden viser til at denne typen sortering gjør det lettere for abeidsgivere å diskriminere søkere, blant annet når det gjelder alder og kjønn.

Annonse
Annonse