Annonse
sover_p___sofa.jpg
Stress på jobben gjør dørstokkmila for å komme seg på trening ekstra lang, viser en stor europeisk studie.

Jobbstress øker risikoen for inaktiv fritid

En stor europeisk studie viser at risikoen for passiv fritid øker hvis man har en jobb der kravene er høye og egenkontrollen lav. En person som opplever høyt stressnivå på jobb har ifølge forskerne 26 prosent høyere risiko for å bli fysisk inaktiv sammenlignet med en person som har kontroll over arbeidssituasjonen sin.

– Forklaringen skulle jeg tro er enkel, sier Anders Knutsson, professor i folkehelsevitenskap ved Mittuniversitetet i Sverige, til Personal och Ledarskap.

– Er man veldig utpumpet etter arbeidet, blir man kraftløs og mister energi. Steget fram til å ta på seg treningstøy om kvelden føles for stort. 

Knutsson en av forskerne bak det europeiske forskningsprosjektet IPD-Work Consortium. I prosjektet sammenstilles data fra flere europeiske databaser som til sammen inneholder data fra 170 000 individer.

Akkurat hva som skal til for å få stressede, inaktive mennesker til å røre mer på seg, har ikke forskerteamet funnet svar på. Den svenske forskeren har imidlertid tro på at arbeidsgivere kan jobbe på flere måter. De kan motivere til mosjon, samtidig som de jobber for å redusere stressnivået.

Annonse
Annonse