1306_brettet_va.jpg

Kadaverdisiplin virker

Publisert: 8. februar 2013 kl 10.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Ledelse

Nei, nei gutt 
– dette må bli slutt!

Den nye Vålerenga-treneren Kjetil Rekdal ble møtt med latter og vantro da han innførte portforbud, luenekt og krav til håndhilsing for fotballspillerne. Men er et disiplinærvelde inspirert av Margrete Munthe fruktbart for det å bygge en prestasjonskultur? Ja, mener BI-professor, mens andre trenere vil ta spillerne med på råd.

Lederspeilet:

Bibelgeneralen

Bibelen er snart utsolgt på Det norske Teatret, men det er fremdeles muligheter for å få tak i bokversjonen. Det Norske Bibelselskap selger den hellige skrift som aldri før.

Saken fortsetter under annonsen

– Bibelen er en viktig del av vår litterære og religiøse arv, som veldig mye annet springer ut av. Det tror jeg rører ved folk, sier generalsekretær i Det Norske Bibelselskap Ingeborg Mongstad-Kvammen.

I Spania er det en svakhet å lytte mye

Det trengs mer enn bare billige ringeminutter for å lykkes i det spanske mobiltelefonimarkedet. Det har Christian Nyborg og hans forretningspartner i MásMóvil erfart. Ufin konkurranse, skeptiske forbrukere og økonomisk krise har gjort de fem første årene i Spania tyngre enn ventet.

Ny storm rundt Turbo-Tom

Faglige ansatte ved Handelshøyskolen BI har i et skarpt brev til styret uttrykt mistillit til både rektor og styreleder. Hvordan skal rektor Tom Colbjørnsen forholde seg til denne formen for slakt fra faglig tunge underordnede?

Lederverktøy:

– Vær konkret på hvilke innspill du vil ha

Saken fortsetter under annonsen

– Fortell medarbeiderne hva slags innspill du ønsker i endringsprosesser, og hvorfor, råder NHH-professor Inger Stensaker.

Markedsføring på internett:

Verdiskapende bloggmarkedsføring

Blogging og sosiale medier er idag den mest hurtigvoksende trenden på internett og får stadig større kommersiell interesse.

Spør om arbeidsrett:

Prøvetid ved midlertidig ansettelse?

Spørsmål: Vi er en industribedrift som har fått et litt uvanlig oppdrag. Dette har gjort det nødvendig å knytte til seg arbeidskraft/kompetanse vi tidligere ikke har hatt. Det dreier seg om tidsbegrensete kontrakter på opptil 1 til 2 års varighet. Fra bedriftens side er det ønskelig at også disse ansettes på prøve, slik at man lettere kan avvikle arbeidsforhold som er mindre vellykket. Klubbformannen har imidlertid reagert. Han hevder at det ikke er anledning til å avtale prøvetid når folk ansettes midlertidig. Prøvetidsordningen er forbeholdt faste ansettelser har han fremholdt. Har han rett i dette?

Saken fortsetter under annonsen

Advarsel til arbeidstaker

Spørsmål: Spørsmål: Jeg er daglig leder i et mellomstort eventbyrå. Vi er totalt 23 ansatte, med god spredning på alder og kjønn. Selv har jeg vært i bedriften i 10 år, hvorav de siste to årene i nåværende stilling. Mitt inntrykk gjennom årene er at arbeidsmiljøet har vært godt, og dette har jeg også fått bekreftet på medarbeidersamtaler. Det siste året har det imidlertid utviklet seg en konflikt mellom noen ansatte, ved at en person til stadighet henger ut og kritiserer sine kollegaer. Problemet er at dette i all hovedsak skjer via hans private facebook-side og andre «private» kanaler. Dette påvirker selvsagt arbeidsmiljøet, selv om det utføres på fritiden. Lokalmiljøet her er lite, og arbeidsmiljøet desto mindre. Det har utviklet seg såpass alvorlig, at jeg har fått melding om fra en av de som føler seg uthengt, at han vurderer å slutte i jobben.

Da problemene oppsto for ca et år siden, gjorde vi en rekke sosiale tiltak, for om mulig å bedre arbeidsmiljøet. Jeg hadde også samtaler med vedkommende som utfører dette, men han nekter for at det er ment som noe vondt mot de andre. Da forholdene ikke bedret seg, selv om han på det sterkeste ble anmodet om ikke å bruke fritiden sin slik, så har vi hatt flere felles møter med de involverte, for om mulig å løse konflikten. Dette forgjeves. Det ble for øvrig ikke skrevet referat fra møtene.

Situasjonen er nå uholdbar, da vi står i fare for å miste ansatte. Hva bør jeg gjøre?

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Agenda

Vi er for få her i landet

Saken fortsetter under annonsen

Andelen yrkesaktive stuper samtidig som velferdsstaten eser ut. Mens antall industriansatte har sunket med 32 prosent, har antall sysselsatte i offentlig forvaltning økt med 184 prosent siden 1970. Eldrebølgen drukner bygde-Norge, mens ingeniørmangelen bare blir blåbær i forhold til mankoen vi vil få på folk i helse- og omsorgssektoren.

EUSA – Vestens forente stater?

Finanskrisen har svekket USA og Europas økonomiske grep om verden. Den militære makten lammes av kostnadene ved nye militære eventyr. Frihetens forbilde er falmet av kriser og demokratisk handlingslammelse. Er det fortsatt håp for gamle, gode Vesten?

Den gode vilje har sine grenser

Næringslivets vilje til å ta samfunnsansvar har bedret seg de siste 20 årene. Den gode vilje har imidlertid sine grenser, så det er opp til myndighetene hvor nær samfunnets etiske idealer de næringsdrivende skal komme.

Næringslivsfattig forskningsinnspill

Forskning bør utgjøre tre prosent av BNP, mer internasjonalisering og et sterkere samarbeid mellom akademia og næringslivet er blant innspillene forskningsminister Kristin Halvorsen har fått forut for den kommende forskningsmeldingen. 80 innspill har statsråden fått – men ingen fra norske bedrifter.

Synspunkt

Ukeforum:

Kvinners sykefravær: Mer kunnskap – og mer innsats

Vi trenger mye mer kunnskap om hvorfor kvinner har mer sykefravær enn menn. Men at vi vet for lite, er ingen unnskyldning for å gjøre lite, skriver Sigrun Vågeng, administrerende direktør i kommunesektorens organisasjon KS.

Lederfokus:

Flow - kompetansegullet i det nye arbeidslivet?

Er det mulig å bruke flow/flyt for å navigere bedre i en stressa og hektisk hverdag? 
Ja, selvfølgelig. Og kan arbeidslivet lære noe av den lagbyggingen som for eksempel skjer i de beste fotballag? Ja, selvfølgelig, skriver 

Nina Hanssen, medforfatter av boka «Flow i hverdagen - navigasjon mellom stress, kaos og kjedsomhet».