hovedsak_1315.jpg
Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, er en av mange kvinnelige ledere i norske organisasjoner.

Kvinnene styrer organisasjonene

Publisert: 19. april 2013 kl 10.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

En ny generasjon kvinner, med mer erfaring og bedre utdanning, går inn i lederstillinger i større grad enn tidligere. Likevel er døren foreløpig lukket der de virkelig store pengene er. I landets 50 største børsnoterte selskaper figurerer bare én kvinnelig toppleder på listen.

I stedet havner kvinnelige ledere i andre typer organisasjoner. Et stort antall kvinner gjør nå karriere i humanitære organisasjoner, politikk, arbeidsgiverorganisasjonene og i kultursektoren.

Ifølge hodejeger Torbjørn Gjelstad i Korn/Ferry, er det ikke noe entydig svar på hvorfor nesten samtlige av de største humanitære organisasjonene har kvinnelige toppledere.
– Mange av kandidatene ønsker å tilknytte seg samfunnsnyttig arbeid. Samtidig er de dyktige, og hevder seg godt som kandidater, sier han.

Jevner seg ut

Professor i organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI, Morten Huse, mener vi må se på forholdet mellom bestanden og endringene.

– Dersom det er en økning av kvinnelige toppledere i store bedrifter på to til tre prosent årlig, er vi raskt oppe i mellom 30 og 40 prosent. Da begynner det å jevne seg ut, sier han.


Dette er et utdrag av denne ukens hovedsak i papirutgaven av Ukeavisen Ledelse.

Saken fortsetter under annonsen

Klikk her for å kjøpe PDF av avisen hos Buy and Read.