Ledelse

Det er to typer talere, mente Mark Twain: de som er nervøse, og de som lyver.

Nervøs for å snakke til forsamlinger?

3 tips om hvordan du kan dempe nervøsiteten.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du kjenner en kriblende nervøsitet i kroppen før du skal opp på en scene for å snakke for en forsamling, er du ikke alene. Forfatteren Mark Twain har påstått at dette er noe alle er nervøse, og er blant annet kjent for følgende sitat:

«There are two types of speakers. Those who get nervous and those who are liars.»

Preston Ni, coach og forfatter av flere kommunikasjonsbøker, skriver i et innlegg hos Psychology Today at den gode nyheten er at de fleste klarer å dempe angsten for å snakke offentlig. Han gir blant annet følgende tre råd:

  • Ikke forvent at du skal være perfekt
    Ingen er perfekte, og det vet alle, men når det kommer til det å snakke offentlig, er det er mange som straffer seg selv for hver en liten feil de gjør. Feilene får stor betydning, mens det som går bra blir nærmest ignorert. Sannheten er at selv erfarne talere, gjør mange feil. De tar seg imidlertid inn igjen, og går elegant videre. Publikum vil som regel ikke legge merke til de feilene du gjør, med mindre du stopper opp og innrømmer dem. En hovedregel er derfor: Gå videre. Gi deg selv lov til å ikke være perfekt.
  • Unngå å være nervøs for nervøsitet
    Talere som mangler selvtillit, føler ofte på nervene, og på toppen av dette blir de nervøse for det faktum at de er nervøse. Tilsammen blir dette mye stress å bære. Nervøsitet er bare adrenalin som strømmer, skriver Preston Li, som beskriver nervøsitet som en form for energi. Han viser til at vellykkede talere vet hvordan de snur nervøsitet til entusiasme, engasjement og karisma. Det er med andre ord helt ok å være nervøs, mener Li. Tenk heller at du skal få denne energien til å jobbe til det beste for deg.
  • Unngå å pugge hvert ord
    Vanligvis trenger du ikke å huske ethvert ord i en tale eller et foredrag. Hvis du gjør forsøker på det, vil det bare øke stressnivået ditt. Hvis du går på scenen og ikke husker det du skal si ordrett, vil det bare gjøre deg enda mer nervøs.
Powered by Labrador CMS