Ledelse

Man bør ikke oppføre seg som en kulturell kameleon uten å ha tenkt gjennom hvorfor man gjør det.

Noen grunner til å ikke tilpasse seg andre kulturer

Kulturell intelligens er ikke ensbetydende med at man skal være en kulturell kameleon.

Publisert Sist oppdatert

Vi mennesker hører vi stadig at om at vi bør tilpasse oss andres kulturer, men i et innlegg hos Management Issues er det en skribent som går ut fra et annet utgangspunkt. David Livermore, forfatteren av boken «Leading with Cultural Intelligence», skriver om grunner til at du ikke bør tilpasse deg andre kulturer.

Han viser til at når han gjør seg klar for et japansk bukk, så kan japaneren være i ferd med å strekke frem en hånd. Det er heller ikke særlig vellykket hvis en middelaldrende voksen forsøker å te seg, kle seg og snakke som en ung hipster.

Når bør man tilpasse seg andre kulturer og når bør man la være? Livermore mener at noe av det du bør tenke på når du skal vurdere om du skal tilpasse deg, er om det er en sterk eller en svak kultur det er du har med å gjøre. Hvor sterke er de sosiale normene? Hva slags toleranse er det i denne kulturen for at folk avviker fra de foretrukne normene?

Et annet spørsmål du bør stille deg, er om du i for stor grad må gå på akkord med deg selv og dine egne verdier hvis du skal tilpasse deg. Kulturell intelligens i forretningssammenheng handler ikke bare om å spille skuespill og oppføre seg i tråd med andres preferanser og forventninger. Du har ditt eget indre kompass som kan hjelpe deg med å finne ut av hvordan du kan og bør tilpasse deg. Når det går utover kjerneverdiene dine? Hvor går grensen for hva du selv kan akseptere?

Intenesjonene kan være gode, men når det gjelder kultur, er ikke intensjoner nok, minner Liverstone om. Det som er helt ok adferd i din egen kultur, kan oppfattes helt annerledes i en annen kultur. Du risikere å bli oppfattet som uhøflig og aggressiv, mens intensjonen din var noe helt annet. Et spørsmål det kan være lurt å stille seg, er: Vil adferden min kommunisere det jeg ønsker den skal kommunisere? Skal jeg her tilpasse meg på noe vis? Skal jeg eventuelt forklare adferden min?

Heller ikke Liverstone sitter med noen fasit, men han er opptatt av at man ikke skal oppføre seg som en kameleon – dyret som er kjent for å raskt tilpasse seg sine omgivelser ved å skifte farge – uten å ha tenkt igjennom tingene.

Powered by Labrador CMS