Annonse

Nordmenn vil spare

Ikke siden 1994 har flere sagt at de vil nedbetale gjeld eller sette til side sparepenger på annen måte. Det går på bekostning av reising, oppussing og innkjøp av forbruksartikler.

Utslagene i Forventningsbarometeret for fjerde kvartal i år er en tydelig indikasjon på at folk forbereder seg på dårligere tider ved å legge inn en økonomisk buffer, ifølge administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

– Lavere forventninger ledsages av en rekordhøy sparevilje. Forbrukerne tilpasser seg de økonomiske forventningene. De er i en sterk økonomisk situasjon og bruker denne muligheten til å forsterke sine økonomiske buffere i påvente av dårligere tider, sier Kreutzer til NTB.

Folk svarer at de er usikre på landets økonomi, mens de har tro på sin egen økonomi, viser tallene som er utarbeidet av TNS Gallup.

– Det er en tydelig oppbremsing i økonomien, og sånn sett er dette et uttrykk for en underliggende realitet, svarer Kreutzer på spørsmål om frykten for dårlige tider kan være overdrevet.

Han påpeker overfor Aftenposten at nordmenn fortsatt er relativt optimistiske, ikke minst sammenlignet med siste halvdel av 2008, og første halvdel av 2009, da virkningene av finanskrisen for alvor kom for dagen. Avstanden mellom forventningene i Norge og EU er stor, men stadig minkende

Arbeidsledigheten har økt fire måneder på rad, mens boligprisene har gått motsatt vei de siste to månedene. Dette er to hovedårsaker til at de økonomiske forventningene svikter, ifølge undersøkelsen.

Annonse
Annonse