eirik_holm__yvi.jpg
Det kan se ut som at storting og regjering håper å unngå å innrømme at suverenitetsoverføring skjer, mener Eirik Holmøyvik.

– Norge bedrar seg selv og folket

Publisert: 4. juni 2013 kl 10.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

I en fersk artikkel i Nytt Norsk Tidskrift stiller førsteamanuensis Eirik Holmøyvik ved det juridiske fakultet i Bergen seg sterkt kritisk til at Norge har valgt å gi fra seg makt med simpelt flertall i saker der Grunnloven egentlig krever minst tre fjerdedel av stortingsrepresentantenes stemmer. Det skriver Vårt Land.

Med bakgrunn i dette har ESA og EFTA-domstolen blitt tilkjent myndighet uten en nødvendig debatt i forkant.

– Det skjerpede flertallskravet i Grunnlovens paragraf 93 verner viktige konstitusjonelle og demokratiske verdier, påpeker Holmøyvik til avisen. Han advarer regjering og storting mot å sette kravet til side.

Holmøyvik mener også at den forenklede stemmeprosedyren som pågår i dag er i strid med både Grunnlovens ordlyd og med dens innebygde system.

– Den historiske og politiske nærheten til EU-spørsmålet har skapt en høy politisk-psykologisk terskel for bruk av paragraf 93. Det kan se ut som at storting og regjering håper å unngå å innrømme for seg selv og offentligheten at suverenitetsoverføring skjer, skriver han ifølge Vårt Land.

Høyre-representant Lars Myraune sier til avisen at vedtaket om å slutte deg til EØS-avtalen var ukontroversielt, da det ble klubbet igjennom.

Saken fortsetter under annonsen