Annonse
1309_brettet_va.jpg

Norske ledere jobber korte uker

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Ledelse

Abraham Lincoln: Mannen, mytene og paradoksene

Abraham Lincoln kombinerte det moralsk høyverdige med det løgnaktige og korrupte, og han kombinerte en sosial og humoristisk omgangsform med depresjoner og isolasjon. Han regnes som USAs største president, men han er så pakket inn i myter at det virkelige mennesket kan være vanskelig å få øye på.

Lederspeilet:

Skolelyset som ble miljøkriger

WWF-sjef Nina Jensen har i dag jobben hun hadde blinket seg ut allerede før hun begynte sin utdannelse. Nå er hun klar for kamp mot politikere som vil utrede mulighetene for oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

Slik er det norske lederlivet

Norske ledere samarbeider med ansatte, føler seg ikke spesielt ensomme, jobber ikke spesielt mye og er ikke spesielt stresset. Og de mener de gjør en viktig jobb.

Ut i verden, lær av andre

Nyfusjonerte Music Norway skal redde norsk musikkeksport, men bransjen er skeptisk, og sier «Look to Sweden». – Man må ha kniven på strupen for å lykkes med musikkeksport, sier tidligere direktør i enmannsbedriften Music Export Sweden, Anders Hjelmtorp.

Lederverktøy:

– Planlegg deg kreativ

For å komme med de virkelig gode ideene må du sette av tid til å være kreativ, og plassere deg selv i den riktige settingen.

Spør om forretningsjuss:

Du hindrer selv forliket

Du er din egen verste fiende i forliksforhandlinger. Frykt for tap, motstand mot innrømmelse av feil samt nedvurdering av motpartens forslag, hindrer effektiv tvisteløsning, skriver Marius Eckbo-Lie i Føyen Advokatfirma DA.

Spør om arbeidsrett:

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer på innsendte spørsmål:

  • Endring av arbeidsvilkår: Når arbeidsgiver vil redusere antall timer de ansatte jobber
  • Overtid til utbetaling eller avspasering: Kan arbeidsgiver velge om overtidstimene skal avspaseres eller utbetales?

Agenda

2500 milliarder venter i bakken

Det ligger tusenvis av nye arbeidsplasser og verdier for minst 2500 milliarder kroner inni norske bakkar og berg. Nå venter en utålmodig bergindustri på regjeringens varslede mineralstrategi. For mens Norge nøler har resten av verden for lengst startet kappløpet om å skaffe seg tilgang til viktige mineraler. Om få år kan det være tomt for mange av dem.

Kulturhus-kø til 10 milliarder

Det planlegges og snekres nå på rundt 40 større og mindre kulturhus i Norge til i overkant av 10 milliarder kroner. Både aktører og kulturforskere mener vi nærmer oss smertegrensen for hva kommune-Norge kan klare.

Men greentech-revolusjonen var ikke død

Det globale greentech-markedet kan bli mer enn doblet frem mot 2025, og kan nå opp i 4.400 milliarder euro. Men det krever grønn ledelse i Berlin og Brussel for å frigjøre Europas grønne vekstpotensial.

Synspunkt

Ukeforum:

Arbeidstiden frigjør eller feller

Det er arbeidstiden som det gjelder. Arbeidstiden frigjør eller feller. Sånn ville kanskje presten i Ibsens «Brand» ha uttalt seg i møte med våre dagers debatt om langtidsutsiktene for den norske velferden, skriver Tom Bolstad, administrerende direktør i Econa.

Annonse
Annonse