Annonse
1338_3d_avis.jpg

Nye takter

– Jeg er glad for at det er Per-Mathias som tar over. Veldig godt valg. Det er mange andre jeg ikke ville vært fornøyd med.

Det sa landslagssjef Egil «Drillo» Olsen da han kunngjorde sin avgang i september – til tross for at det gjenstår to kamper av VM-kvalifiseringen.

Betyr dette at vi vil få mer av det samme med Per Mathias Høgmo i sjefsstolen, slik Drillo antyder? 

Parallellene er klare: Begge er akademikere, har erfaring som klubbtrenere og har trent aldersbestemte landslag. I tillegg har de internasjonal erfaring. Både Drillo og Høgmo har dessuten bakgrunn som spillere på toppnivå. De har også et lignende syn på hvordan fotball skal spilles, og hvordan man lykkes på banen.

For doktorgradsstudenten Høgmo og «fotballprofessoren» Drillo, som bare har hovedfag, kan det synes som om likheten stopper der. Utøvelsen av ledelse, lederstil og filosofi, samt virkemidlene som tas i bruk, varsler om at det er duket for et større systemskifte innen ledelse for fotballandslaget, ifølge ledelseseksperter.

– Fra hard til soft management

Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Jan Ketil Arnulf, bekrefter at landslaget står overfor et tydelig paradigmeskifte. Grovt sagt handler dette om en stor overgang fra hard til soft management, mener han.

– Drillo er en ekstrem og spesiell leder. Han er svært analytisk. Faren med hans metoder er at han gjør fotball til teknologi. Selv om han alltid har gjennomført gode analyser og tatt teknologiske grep, var alltid faren til stede for at virkemidlene ble forutsigbare. Etter hvert kunne konkurrentene både kopiere metodene og gardere seg mot dem, sier han.

Du kan lese resten av denne artikkelen i e-avisen nå på app.ukeavisenledelse.no. Hvis du ikke allerede abonnerer, får du prøve gratis i fem dager.

Ukens Utgave e-avis-boks
Annonse

Ukens Utgave e-avis-boks
Annonse