Annonse
0084955___b__rd.jpg
– Statoil ikke kan kreve innsyn i hvordan angolske myndigheter bruker pengene de får fra oss, sier selskapets informasjonssjef Bård Glad Pedersen.

Statoil beriker diktator

Vårt Land skriver at Statoils største engasjement i utlandet er oljefeltene i Angola. I fjor betalte oljeselskapet 33,1 milliarder kroner til landet.

Blant annet har Statoil betalt 3,1 milliarder kroner i såkalte signaturbonuser til landets president og nesten 300 millioner kroner til ulike sosiale prosjekter.

Selskapet har ikke full kontroll med at pengene virkelig går til det de skal, ifølge avisen. Store deler av den siste summen skal ha gått til et forskningssenter som blir drevet av det angolske statsoljeselskapet Sonangol. Mange har forsøkt å lokalisere dette senteret, men har ikke klart å finne ut om det i det hele tatt eksisterer.

Både den britiske organisasjonen Global Witness og det norske Verdensmagasinet X har prøvd å finne bevis på at forskningssenteret eksisterer, uten å lykkes.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil sier til Vårt Land at Statoil ikke kan kreve innsyn i hvordan angolske myndigheter bruker milliardene de får fra det statseide norske oljeselskapet.

Annonse
Annonse