Annonse
statoil_2012_as.jpg
EU-Kommisjonen undersøker nå om Statoil kan ha brutt kartellforbudet i EØS-avtalen ved å samarbeide med Shell og BP om drivstoffprisene.

Statoil kan få milliardbot

EU-Kommisjonen kan komme til å konkludere med at Statoil har brutt konkurransereglene. En razzia skal nå prøve å avdekke om selskapet har inngått et ulovlig prissamarbeid med Shell og BP, slik at kundene kan ha betalt for mye for bensin i over ti år.

– Saken gjelder mistanke om brudd på det såkalte kartellforbudet i EØS-avtalens artikkel 53. Dette kan gi bøter på opptil 10 prosent av foretakets omsetning foregående år, sier EU- og konkurranserettsekspert Øyvind Andersen i advokatfirmaet Wikborg Rein til Aftenposten.

Omsetningen var på rundt 70 milliarder kroner i fjor.

– Det fremgår at EU-Kommisjonen har mistanke om at Statoil har samordnet sine priser med andre selskaper. Dette regnes som alvorlig økonomisk kriminalitet, sier advokat Andersen til avisen.

 

Microsoft er blant selskapene som har fått gigantbøter som følge av brudd på EUs konkurranseregler, men det er sjeldent at det gis bøter som tilsvarer 10 prosent av omsetningen.

Annonse
Annonse