stoltenberg_og_.jpg
Både statsminister Jens Stoltenberg og Statoil-sjef Helge Lund har fått heltestatus for sin krisehåndtering i ettertid. For raskt, mener kriseekspert Magne Aarset.

– Stoltenberg og Lund ble helter for raskt

Publisert: 11. februar 2013 kl 09.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Både Stoltenberg og Lund fremstår som upåklagelige kommunikatorer i mediene – etter at krisesituasjonene har oppstått. I disse tilfellene har det ført med seg en slags heltestatus. Denne statusen kommer for raskt, mener Magne Aarset.

– Hvis for eksempel Jens Stoltenberg hadde gjort et eller annet like før 22. juli slik at Anders Behring Breivik hadde blitt stoppet, ville vi aldri fått vite om det. Det er et paradoks at hvis du forhindrer en krise får ingen vite om det, mens helten er han som lar krisen hende og er kjempeflink i ettertid, sier han til Vårt Land.

Magne Aarset synes Jens Stoltenberg kommuniserte helt fantastisk i krisesituasjonen, men stiller spørsmålet om hva som ble gjort på forhånd for å forberede organisasjonen og for kanskje å forhindre hendelsene. Han mener også at det er sjelden vi har fått så lite opplysninger om hva aktørene faktisk gjorde ved denne krisen.

Han understreker overfor Vårt Land at han ikke har forutsetninger for å vurdere forhåndsarbeidet som ble gjort, men han konstaterer at den viktigste biten ikke er evaluert:

– Kriseledelse handler om å avverge kriser, sier han til avisen.

Saken fortsetter under annonsen