Annonse

Storinvestor vil hindre ledelsen fra aksjesalg i fem år

Fildelity, en av verdens største investorer, varsler at de vil ha endringer i systemet for bonuslønn med aksjer, ifølge Financial Times

Når Fidelity går ut med dette forslaget lytter finansverden. Selskapet er blant de største og mest innflytelesrike investorene i verdens største internasjonale selskaper.

I dag lønnes mange toppleder med bonuser basert på aksjer i selskapet de leder. I teorien gir det ledelsen og eierene samme mål: høyere verdi på aksjene. Et problem med denne lønnsmodellen har vært at det har ført til en for kortsiktig styringshorisont. Ledelsen tar valg som gir verdiøkning neste kvartal, og velger bort langsiktige investeringsmuligheter. 

Fidelity ønsker nå å hindre ledelsen fra å selge aksjene sine før det har gått tre til fem år. 

Timingen for  er upåklagelig. Fra oktober vil avstemmingen blant aksjonærene være bindende for selskapet ledelse dersom flere enn halvparten av aksjonærene ønsker en endring.

I en undersøkelse Fidelity utførte blant de 350 største selskapene på den britiske FTSE-børsen, fant de at kun 14 hadde tilfredstillende langsiktige incitament-programmer for ledelsen.

Annonse
Annonse