Nyttig

Sykt barnebarn

Har bestefar rett til fri når barnebarnet er sykt?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En ansatt ønsker fri fra arbeidet som følge av at barnebarnet er sykt. Barnebarnets mor har aleneomsorg for barnet (selv om faren eksisterer) og bestefaren, altså min arbeidstaker, hadde deler av foreldrepermisjonen da barnet var nyfødt. De bor ikke sammen. Vi har forsøkt å være så fleksible som mulig for at vår arbeidstaker skal kunne hjelpe barnebarnet og datteren sin, men er det virkelig riktig at vi skal måtte gi fri med lønn også ved barnebarns sykdom?

Arbeidsgiver

Svar: Jeg forstår deg slik at din ansatt er bestefar med nær tilknytning til sitt barnebarn og sin datter, men at familien ikke bor sammen. Videre forstår jeg at din ansatt fikk en form for foreldrepermisjon for barnebarnet i en periode mens hans datter var på jobb. En arbeidstaker har krav på å overta slik permisjon i den grad de faktisk «har omsorgen for» barnet selv om de ikke er far eller mor, jf arbeidsmiljøloven § 12-5. Så vidt jeg forstår bor ikke din ansatt sammen med barnebarnet og datteren, slik at det er tvilsomt om han faktisk hadde «omsorgen for» og derved rett på slik permisjon. Dere har imidlertid uansett vist fleksibilitet. Nå gjelder det imidlertid rett til fri ved barnebarns sykdom.

En arbeidstaker har rett til permisjon fra arbeidet i inntil 10 dager knyttet til barns sykdom, jf arbeidsmiljøloven § 12-9. En forutsetning for slik rett er imidlertid at man har «omsorg for barnet». Bestefaren har så vidt jeg forstår ikke slik omsorg, og har heller ikke krav på permisjon etter arbeidsmiljøloven § 12-9. Man må da snakke sammen om andre eventuelle frivillige løsninger.

SBDL v / Kari Bergeius Andersen

Powered by Labrador CMS