Annonse
thorkildsen_spx.jpg
Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen bør kunne kreve at kleskjedene sier hvordan klærne deres blir produsert, mener UiO-professor.

Thorkildsen får refs

24. april ble mer enn 1.100 mennesker drept da en bygning som huset flere tekstilfabrikker raste sammen utenfor Dhaka i Bangladesh. Arbeiderne ble tvunget til å gå på jobb, selv om veggene i bygget hadde begynt å slå sprekker. Det skriver Vårt Land.

Luselønn, utrygge arbeidsplasser og manglende rett til å organisere seg er dessverre hverdagen til tekstilarbeiderne i landet.

Tirsdag samlet forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen klesbransjen til et møte, der hun visstnok brukte mye av tiden til å rose selskapene som frivillig har lagt ut leverandørlistene sine. Ifølge Vårt Land svarte imidlertid Thorkildsen unnvikende på spørsmålet om hun ikke burde stille konkrete krav til at alle kleskjeder må fortelle åpent hvor klærne deres kommer fra. Hun mener det ikke er lett å gjøre noe med regelverket.

Jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Beate Sjåfjell mener statsrådens uttalelser om begrenset mulighet til å stille krav vitner om uvitenhet.

– Jeg synes det er provoserende. Det er bare tull å skylde på EU, EØS eller FN. Faktum er at norske myndigheter kunne gjort veldig mye for å kreve at klærne vi handler i butikker Norge er produsert på en møte som ivaretar menneskerettighetene, sier hun til avisen.

Hun etterlyser nå at myndighetene tar tak i det grunnleggende problemet, ifølge Vårt Land.

Annonse
Annonse