ukens utgave

Vil stille helt ny diagnose

Bent Høie ser for seg at kommunene får økt anledning til å bruke tvang i behandling av psykisk syke gjennom en såkalt forsøkslovgivning. Det er bare ett eksempel på at den nye helseministeren ønsker å tenke nytt. Vi vil merke at det nå er noen nye som styrer i Helsedepartementet, lover Høie.

Publisert Sist oppdatert

Bent Høie og resten av Helsedepartementet jobber nå på spreng med to ting: Budsjett og ny nasjonal helse- og sykehusplan. Budsjettet går sin vante gang, og regjeringens tilleggsproposisjon blir presentert om en uke.

Den nasjonale helse- og sykehusplanen derimot, er det mer usikkerhet rundt. I regjeringserklæringen fremstår en ny, nasjonal helse- og sykehusplan som selve utgangspunktet for regjeringens nye politikk, og det er denne planen som skal føre til en avvikling av de regionale helseforetakene.

Høie & co har allerede fått kritikk for at han ikke kan si konkret når de regionale helseforetakene vil avvikles eller om når den nasjonale planen blir ferdig. Målet er at planen skal være ferdig i løpet av stortingsperioden, og at man deretter kan starte avviklingen av helseregionene.

Prosessen for planarbeidet og en beskrivelse av hvordan dette foregår er rett rundt hjørnet, ifølge ministeren.

– Når det gjelder nasjonal helse- og sykehusplan jobber vi nå med skissen til hvordan dette skal foregå. Relativt raskt skal vi konkludere med hovedlinjene i en slik prosess, sier Høie, som ikke vil gå inn på hva planen konkret skal innholdet, eller hvem som skal utarbeide den store planen. Men det blir ikke noe tradisjonelt «etternavn-utvalg», røper statsråden:

– Vi kommer ikke til å sette ned et utvalg som så forsvinner inn på et tenkeloft og kommer ut igjen med en NOU-rapport etter en stund.

– Dette skal være en åpen og inkluderende prosess som vil involvere lokalsamfunn, de ulike fagmiljøene, sykehusene selv, og de regionale helseregionene. Det foreligger jo et godt grunnarbeid i de regionale planene som allerede eksisterer, sier Høie.

Dette er et utdrag av en sak fra ukens utgave av Ukeavisen Ledelse.

For å lese hele saken kan du registrere deg som bruker av e-avisen. Alle nye lesere kan lese uforpliktende i 5 dager. Vil man tegne et abonnement etter det er prisen for ett år 1500,- eks. mva. (200,- eks. mva. om man allerede er abonnent på papiravisen).

Powered by Labrador CMS