Samfunn

Abortstriden: 165 av 187 ordførere sier nei

Ordførerne skaper trøbbel for helseminister Bent Høies (H). 19 av Høyre-ordførerne sier også nei til at leger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver VG. Avisen har gjennomført en undersøkelse blant alle landets ordførere, og resultatet er soleklart.

Et overveldende flertall av ordførerne sier blankt nei til å la fastleger i sin kommune få reservasjonsrett.

Torsdag skal bystyret i Trondheim behandle et forslag fra Venstre som vil nekte leger i kommunen å reservere seg. Det forslaget vil Høyre i Trondheim støtte.

– Vi hadde gruppemøte mandag kveld, og alle som var der vil stemme nei til reservasjonsrett i Trondheim. Det er jeg personlig glad for, sier gruppeleder Yngve Brox (H) til avisen.

Også i Oslo, Bergen og Tromsø sier Høyres egne lokalpolitikere nei til Bent Høies forslag.

– Jeg har full respekt for at politikk handler om å finne muligheter for samarbeid. Men hvis høringsuttalelsene nå er så tydelige på at reservasjonsrett vil få negative følger, så bør regjeringen ta konsekvensen av det og skrinlegge forslaget, sier Høyre-ordfører Jens Johan Hjort i Tromsø til VG.

Helsministeren vil ikke kommentere resultatene, men Dagrun Eriksen i Krf lar seg ikke be to ganger:

– Denne undersøkelsen styrker poenget vårt om at kommunene må ha kriterier for i hvilke tilfeller de kan avvise en reservasjonsadgang for fastlegene, sier Eriksen til avisen.

Hun kan ikke se at ordningen, slik Høie foreslår den, vil gi en reell reservasjonsadgang.

– Vi forholder oss til avtalen vi har inngått med regjeringspartiene og regner med at vi skal komme til enighet med regjeringen. Det er forslaget som legges frem for Stortinget som blir avgjørende, sier hun til VG.

Powered by Labrador CMS